Dupa o discutie cu reprezentantii bancilor locale, Banca Nationala a Romaniei spune, prin vocea prim-viceguvernatorul BNR, ca nu exista programe de restructurare in sistemul bancar romanesc.
Numarul unitatilor bancare din Romania a crescut in primele noua luni ale anului cu aproximativ 840, pana la 6.323 de sucursale si agentii, numarul angajatilor din sector avansand cu aproape 9%, iar bancile nu au programe de restructurare severa pentru viitor, a declarat Florin Georgescu, prim-viceguvernatorul BNR.

"Din discutiile cu Asociatia Romana a Bancilor si cu bancherii, chiar si cu cei de la Citibank, nu a rezultat ca, in prezent, bancile din Romania ar avea programe de restructurare severa a retelelor sau a numarului de angajati", a spus Florin Georgescu, in cadrul seminarului EU-COFILE, desfasurat la Sinaia.

El spune ca vor exista, eventual, redistribuiri, punandu-se astfel accent pe activitatile din anumite zone si se vor face modificari pentru reducerea perioadei de procesare a dosarelor de credit.
La finalul lunii septembrie 2008, numarul unitatilor bancare ajunsese la 6.323, fata de 5.482 unitati la sfarsitul anului trecut, in conditiile in care numarul angajatilor din banci a avansat de la 65.657 persoane la 71.505 angajati in acelasi interval.

Pe de alta parte, la nivelul sistemului bancar, gradul de concentrare la nivelul primelor cinci banci dupa dimensiunea activelor a scazut. Astfel, primii cinci jucatori din piata controlau 55% din volumul activelor in septembrie 2008 (161,8 miliarde lei), fata de 58% la finalul aceleiasi luni din 2007.

Cele 42 de banci din Romania detineau, la finalul lui septembrie 2008, active in valoare de 79,6 miliarde euro, reprezentand circa 59% din produsul intern brut al Romaniei, fata de 54% din PIB in septembrie 2007.

Tot la nivel agregat, indicatorul de solvabilitate al bancilor din Romania a scazut pana la 11,9% la finalul lunii a noua a acestui an, fata de aproape 14% in septembrie 2007, dar se situeaza in continuare peste nivelul recomandat de 8%. Georgescu a precizat ca toate bancile din Romania, inclusiv cele mai slab capitalizate, au indicatori de solvabilitate peste 10%.

Ponderea creditelor indoielnice in totalul imprumuturilor a avansat de la 1,17% la 1,24% in intervalul septembrie 2007 - septembrie 2008, in timp ce creditele in pierdere au ajuns la 3,61% de la 2,69% in aceeasi perioada, arata datele prezentate de prim-viceguvernatorul BNR privind clasificarea creditelor acordate clientelei bancare si nebancare, precum si a plasamentelor interbancare si a dobanzilor aferente.

In acelasi timp, "ponderea creditelor clasificate drept substandard a ajuns la 5,27% la finalul lunii septembrie a acestui an, de la 4,88% in aceeasi perioada din 2007", a mai spus oficialul de la Banca Nationala a Romaniei.

Pe de alta parte, imprumuturile in observatie si-au diminuat ponderea in totalul creditelor, ajungand la 23,49% la finalul lunii a noua din 2008, de la 37,32% la sfarsitul lui septembrie 2007.

Creditele standard au crescut, ca pondere, la 66,39% din total la finalul lunii septembrie 2008, fata de 53,94% in aceeasi perioada din 2007, avansul datorandu-se, in principal, unor prevederi prudentiale care au dus la reclasificarea unor tipuri de credite din categoria in observatie in categoria standard.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri