Bursa Monetar-Financiara si de Marfuri Sibiu a inceput din acest an sa capete vizibilitate in randul investitorilor. Numarul de contracte incheiate la Sibiu a crescut substantial, concomitent cu numarul celor care au investit in produse derivate. Dar si mai multi au apelat la bursa din Sibiu dupa evolutiile din ultimele saptamani de pe piata valutara si de la BVB.
Numarul contractelor futures incheiate la Sibiu in primul semestru al acestui an a ajuns la 121.211, de doua ori mai mare decat cel inregistrat pentru intreg anul trecut. Si valoarea acestora a cunoscut aceeasi evolutie, pana in luna iunie fiind tranzactionate 44 milioane euro, fata de numai 20 milioane euro in 2004. Contractele options incheiate pana in luna aprilie au insumat 32.000 euro, comparativ cu numai 10.581 euro in 2004.

Cu toate ca numarul contractelor a cunoscut o explozie in acest an, este destul de redus fata de potentialul pietei de la Sibiu, a declarat Radu Balbaie, director de operatiuni la BMFMS. In opinia sa, situatia este generata si de lipsa unei cunoasteri mai bune a derivatelor. Cu toate ca, prin utilizarea derivatelor pe valute pentru operatiuni de hedging, riscul valutar poate fi diminuat semnificativ, exportatorii prefera sa se planga in continuare de politica BNR si sa inregistreze pierderi, a comentat Radu Balbaie.

Euro, sub 3,5 RON in decembrie

Desi 2005 a fost un an benefic pentru bursa din Sibiu, in ultimele sapta-mani tot mai multi investitori au apelat la derivate pe valute tranzactionate la BMFMS. Radu Balbaie ne-a declarat ca in ultimele zile s-a constatat o crestere a contractelor pe valute, influentata de aprecierea puternica a monedei nationale, preturile la care au fost incheiate acestea cunoscand un trend descendent accentuat. De asemenea, au aparut si cotatiile pentru sfarsitul anului. Pentru septembrie, investitorii vad euro la cursul de 3,4700 lei, iar pentru sfarsitul anului la 3,4799 lei. Dolarul este cotat la 2,8250 lei pentru septembrie.

Cei mai multi investitori din piata valutara s-au orientat cu precadere catre contractul EUR/USD, care are un potential speculativ mai mare decat cel EUR/RON sau USD/RON, a precizat reprezentatul BMFMS. In primele sase luni, numarul contractelor futures EUR/USD a ajuns la 15.360, fata de 10.130 pe ROL/EUR si 703 pe ROL/USD. Pentru septembrie, investitorii estimeaza ca raportul euro-dolar va fi de 1,2255 dolari/euro, iar pentru decembrie 1,2225.

Explozia de la BVB agita spiritele la Sibiu

Evolutia din acest an a cotatiilor actiunilor listate la Bursa de Valori Bucu-resti a determinat tot mai multi jucatori sa se orienteze si catre derivatele cu suport actiuni. Potrivit reprezentantului BMFMS, derivatele pe actiuni au cunoscut o adevarata explozie in ultima perioada. Cresterea puternica de la inceputul anului, urmata de corectiile masive si de boom-ul din ultima perioada le-au facut potrivite atat pentru operatiuni speculative, cat si pentru operatiuni de protejare a portofoliilor, a comentat Radu Balbaie.

De remarcat este insa faptul ca, in ultimele zile, piata a fost puternic impulsionata de ridicarea pragului maxim de detinere a actiunilor SIF-urilor de la 0,1 la 1%, ceea ce a dus atat la cresterea lichiditatii, cat si a cotatiilor. Spre exemplu, numai in sedinta de joi actiunile SIF-urilor au atins limitele maxime zilnice de oscilatie, iar numarul de contracte a depasit totalul contractelor tranzactionate in intreaga luna august 2004, a explicat Radu Balbaie.

In perioada urmatoare este de asteptat ca numarul de contracte sa creasca puternic, atat datorita cresterii masive a cotatiilor actiunilor, cat si datorita intrarii pe piata a noi operatori.

Utilitatea contractelor futures

In practica tranzactionarii contractelor futures se intalnesc doua tipuri de strategii. Prima, si probabil cea mai folosita, este tranzactionarea speculativa, care are ca principiu urmarirea tendintelor pietei. Decizia de a intra in piata se ia in functie de ultimele date fundamentale despre activul respectiv sau date de analiza tehnica prin care se indica o anumita tendinta in viitorul imediat. Spre deosebire de piata actiunilor, deciziile in piata futures se iau pentru un orizont imediat de timp deoarece sustinerea unei pozitii gresite in piata poate implica un efort financiar important.

Al doilea tip de strategie este operatiunea de acoperire a riscului (hedging). Riscul la care se refera strategia este cel al variatiei nefavorabile a pretului pentru activul respectiv, risc ce afecteaza o operatiune economica. Daca pretul creste, castigul este diferenta de pret din contracte futures, iar daca scade activul este cumparat mai ieftin decat s-a prevazut si se acopera pierderea de la contractele futures.
Sursa: www.vanguard.ro

Dictionar de termeni

- Contractul futures este contractul de vanzare-cumparare cu termen suspensiv, dar care are clauze uniforme, ce confera fiecarei parti fie posibilitatea de a-l compensa oricand pana la implinirea termenului, fie posibilitatea de a-si executa obligatiile contractuale la scadenta cuvenita, in baza unei notificari; odata cu transmiterea notificarii, obligatiile contractuale se executa intr-un interval de timp ce nu poate fi mai mare de zece zile.

- Contractele options sunt contracte care dau dreptul, dar nu si obligatia de a cumpara sau vinde activul suport la scadenta. Contractele options sunt de doua tipuri: call - ofera dreptul de a cumpara la scadenta - si put - ofera dreptul de a vinde la scadenta activul suport.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri