"Am trimis acum doua zile o scrisoare bancii centrale in care am mentionat ce masuri consideram necesare pentru fluidizarea creditarii, in baza carora activitatea de creditare sa continue, luand in calcul contextul international", a spus presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Radu Gratian Ghetea, la aniversarea a 60 de ani de la infiintarea Facultatii de Finante din cadrul Academiei de Studii Economice (ASE).

El a adaugat ca punctul de vedere al ARB transmis bancii centrale contine "numai o parte din ce am trimis initial Ministerului Economieri si Finantelor", actuala versiune continand opinii pe care le-a agreat impreuna cu ministerul.

"Nu-mi fac iluzii ca BNR ar putea lua decizii inainte de urmatoarea sedinta de politica monetara", a mai spus Ghetea.

Citeste si:

Cu toate acestea, presedintele ARB a spus ca spera ca bancherii sa se mai intalneasca cu reprezentantii BNR ca sa discute despre masurile care ar trebui luate in actualul context de criza internationala.

Prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu, declarase la un seminar desfasurat la Sinaia, ca Banca Nationala a Romaniei va reanaliza, in ianuarie 2009, cu reprezentantii bancilor comerciale, oportunitatea modificarii normelor de creditare a populatiei recent introduse, in conditiile in care datele disponibile in prezent nu sunt relevante.

De altfel, potrivit datelor bancii centrale, ritmul anual de crestere a creditelor acordate de banci populatiei si firmelor a incetinit semnificativ in octombrie, la 44,8%, de la 50,5% in luna precedenta, ca urmare a comprimarii accentuate a imprumuturilor in valuta.