Dupa mai bine de un an de cand actiunile SIF-urilor, ale bancilor sau ale companiilor petroliere s-au mentinut constant in atentia investitorilor, in luna iunie statistica este putin diferita. Explicatia vine din faptul ca s-au realizat tranzactii importante pe piata de capital.
Valoarea actiunilor romanesti cumparate de straini in luna iunie s-a ridicat la 32,3 milioane euro, cu 8% mai putin decat in luna precedenta. In ceea ce priveste vanzarea titlurilor listate in Romania, aceasta a reprezentat, in iunie, doar o treime din totalul lunii precedente, adica 11 milioane euro. Dar, cu toate ca valoarea sumelor repatriate este mult mai mica decat in luna mai, numarul vanzatorilor a fost mai ridicat: 11 nerezidenti persoane fizice au renuntat in iunie la actiunile romanesti, fata de numai 6 in luna precedenta.

Asigurarile au captat interesul

Ca domeniu de activitate preferat de nerezidenti, in iunie atentia a fost indreptata catre companiile de asigurari. Valoarea actiunilor emise de acestea si achizitionate de straini a ajuns la 10,3 milioane euro, o treime din totalul pietei. Explicatia consta in faptul ca, pe parcursul lunii, compania austriaca Uniqa a cumparat pachetul reprezentand 27% din capitalul societatii Astra Asigurari (simbol ATRA), printr-o tranzactie in valoare de 9,8 milioane euro. Tot intre preferintele strainilor s-a aflat si domeniul IT&C, singura companie listata din acest sector fiind Flamingo International. Dupa inchiderea ofertei publice initiale, strainii au achizitionat actiuni Flamingo in valoare de 7,5 milioane euro, adica 62,5% din cat a pus la dispozitie emitentul.

Austriecii au mizat si pe petrol

Preferintele nerezidentilor pentru cele doua mari companii petroliere romanesti (Petrom si Rompetrol Rafinare) s-au mentinut si in iunie, valoarea titlurilor achizitionate de investitorii straini ajungand la 5,4 milioane euro. Apetitul ridicat pentru achizitionarea acestor actiuni a fost dublat si de evolutia exceptionala a pretului petrolului pe piata mondiala, o majorare a preturilor titeiului si produselor petroliere ducand la rezultate financiare bune.

Cel mai important jucator pe actiunile companiilor petroliere a fost, in luna iunie, Austria. Investitorii inregistrati in aceasta tara au achizitionat titluri SNP si RRC in valoare de aproximativ doua milioane de euro, aproape jumatate din achizitiile de la BVB. Un rol important l-au avut si investitorii inregistrati in paradisurile fiscale, in cele mai multe cazuri fonduri straine de investitii. Spre exemplu, investitorii inregistrati in Cipru au achizitionat actiuni ale companiilor petroliere in valoare de 1,4 milioane euro. SUA, jucator important pe piata petrolului, au facut achizitii de titluri romanesti in valoare de 1,1 milioane euro.

Cei mai mari vanzatori s-au dovedit investitorii inregistrati in Finlanda si Luxemburg, valoarea sumelor retrase din companiile petroliere ridicandu-se la cate 0,5 milioane euro fiecare.

Lipsa BRD si-a pus amprenta

Sectorul financiar-bancar a cazut pe locul patru intre preferintele nerezidentilor pentru luna iunie. Titlurile SIF cumparate de nerezidenti au totalizat numai 2,1 milioane euro, de zece ori mai putin decat in luna precedenta. Pe marginea balbaielilor guvernului cu privire la ridicarea pragului de detinere la capitalul social al SIF-urilor la 1%, de natura sa creeze incertitudine celor interesati de mai mult de 0,1%, investitorii straini au fost mai rezervati in ceea ce priveste plasamentele in titlurile celor cinci SIF-uri. Ar trebui adaugat si faptul ca pe parcursul lunii iunie titlurile BRD au fost suspendate de la tranzactionare pentru inregistrarea majorarii capitalului social, iar achizitiile in valoare de 1,8 milioane euro s-au datorat numai titlurilor Banca Transilvania (TLV) si Banca Carpatica (BCC). De remarcat este si faptul ca strainii au renuntat la actiuni ale bancilor in valoare de 3,3 milioane euro, ceea ce a determinat un sold negativ in valoare de 1,5 milioane euro.

Bancile si SIF-urile au ramas in top

Tranzactiile mari din primele doua luni ale anului au facut insa ca sectorul financiar-bancar sa fie in topul preferintelor jucatorilor straini. Ca urmare, in primele sase luni ale acestui an, nerezidentii au cumparat actiuni SIF de 76 milioane euro, in timp ce valoarea titlurilor bancare achizitionate s-a ridicat la 60 milioane euro. Comparativ cu anul trecut, strainii au fost mai activi in 2005, avand in vedere ca titlurile SIF, BRD si TLV achizitionate in perioada ianuarie-iunie 2004 s-au ridicat la aproape 40 milioane euro, iar repatrierea a valorat 19 milioane euro.

Vest-europenii au fost cei mai activi

Sumele plasate in primul semestru al acestui an la Bursa romaneasca de catre vest-europeni s-au ridicat la aproape 124 milioane euro, o treime din totalul achizitiilor de actiuni romanesti. Si din punctul de vedere al retragerilor, investitorii inregistrati in tarile Europei de Vest au fost cei mai activi, valoarea actiunilor vandute in primul semestru fiind de 87 milioane euro.

Est-europenii au inceput sa castige incredere in Bursa si au achizitionat, in primele sase luni, titluri in valoare de 46 milioane euro, in timp ce repatrierile au ajuns la 28 milioane euro.

In schimb, investitorii din SUA si cei inregistrati in paradisurile fiscale au retras mai mult decat au plasat in primul semestru din 2005. La o valoare a plasamentelor americane de 45 milioane euro si 72 milioane euro pentru paradisurile fiscale, titlurile romanesti vandute s-au ridicat la 46,6 milioane euro, respectiv 84 milioane euro.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri