Piata de leasing din Romania ar putea inregistra anul viitor o crestere de 10%, similara celei din 2008, pe fondul turbulentelor de pe pietele internationale si a reducerii tranzactiilor pe segmentele auto si imobiliar, a spus directorul general al LeasePlan Romania, Bogdan Apahidean.
"In acest an, estimam ca piata totala de leasing va ajunge la putin peste 5,5 miliarde euro, in crestere cu circa 11% fata de 2007", a mentionat Apahidean, citat de NewsIn.

El a adaugat ca evolutia acestei piete in 2009 depinde de capacitatea firmelor de leasing de a atrage finantare. "Cel mai afectat segment de leasing va fi imobiliarul, care are o pondere mai mica de 10% in total piata, al doilea segment fiind cel auto, care are o cota de circa 70%", a explicat seful LeasePlan.

Companiile de leasing trebuie sa fie foarte atente la costuri in perioada crizei si sa nu investeasca acum in domenii cu potential scazut de dezvoltare anul viitor, considera el.

Apahidean a adaugat ca exista posibilitatea ca anumiti clienti si mai ales firme sa nu mai detina venituri pentru a-si plati ratele catre compania de leasing, din cauza scaderii afacerilor proprii.

Şeful LeasePlan nu a exclus posibilitatea ca si clientii cu afaceri solide in prezent sa fie afectati de scaderea consumului la nivel national, fiind astfel nevoiti sa-si reduca dezvoltatea afacerilor.

Piata de leasing operational a crescut cu peste 100% in acest an

In ce priveste evolutia pietei de leasing operational in perioada de criza, seful LeasePlan considera ca "ar putea exista doua tendinte in preferintele clientilor, care deocamdata s-au manifestat foarte timid: o parte dintre clienti prefera sa faca altceva cu banii decat sa-i investeasca in masini - si sa apeleze la inchiriere pe termen lung, respectiv la leasing operational si management de flote -, iar cealalta parte a clientilor nu ia inca nicio decizie, asteptand sa vada efectele crizei".

Potrivit lui Apahidean, societatile care detin flote de vehicule si vor sa se extinda se pot confrunta cu reduceri de lichiditati cauzate de criza financiara, motiv pentru care serviciile de leasing operational ar putea fi o solutie de reducere a cheltuielilor.

"Firmele isi pot reduce costurile cu intretinerea flotei de masini apeland la serviciile de leasing operational", a explicat seful LeasePlan.

Piata de leasing operational a avansat cu peste 100% in acest an si pastreaza un potential mare de crestere si in 2009, considera el.

"Avand in vedere ponderea actuala a pietei de leasing operational, de circa 6% din totalul pietei de leasing, exista potential de crestere spre 10% la sfarsitul lui 2009", a adaugat Apahidean.

Directorul general al LeasePlan si-a propus ca, in 2009, compania pe care o conduce sa fie mai activa in ceea ce priveste informarea clientilor despre beneficiile managementului de flote, explicandu-le ca este mai avantajos sa plateasca pentru utilizarea unui autovehicul, decat sa il detina si sa investeasca bani in el. "Autoturismele sunt mijloacele fixe care se devalorizeaza repede", a mentionat seful LeasePlan.

In 2007, valoarea bunurilor finantate in leasing pe piata romaneasca a avansat cu 51,6%, pana la 4,94 miliarde euro. In primele noua luni ale anului curent, piata romaneasca de leasing a avansat cu 29,7%, pana la 4,296 miliarde euro, comparativ cu cresterea de 42% inregistrata in ianuarie-septembrie anului trecut.

Insa efectele scaderii puternice a vanzarilor auto ar putea afecta puternic piata de leasing incepand cu luna octombrie, potrivit unei declaratii din 14 noiembrie a secretarului general al ALB, Adriana Ahciarliu.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri