Restantele populatiei la credite au crescut intr-un an cu 50%, pana la 758 milioane lei (209 milioane euro) la finalul lunii septembrie 2008, pe fondul cresterii puternice (84%) a restantelor la creditele in euro in aceeasi perioada, pana la 134 milioane lei (36,9 milioane euro), arata datele BNR.
Astfel, la finalul celui de-al treilea trimestru din 2007, populatia avea restante de 505,4 milioane lei la credite.

Cel mai mult au crescut restantele la imprumuturile in euro, care au sporit cu 84% fata de septembrie 2007, pana la un echivalent de 134 milioane lei, arata datele BNR.

In acelasi timp, restantele populatiei la creditele in dolari au fost singurele care au inregistrat o scadere fata de luna septembrie 2007, cu 34,3%, pana la 1,1 milioane lei. Totodata, datoriile neachitate la creditele in alte monede, printre care si cele in franci elvetieni, au crescut semnificativ in ultimul an, de aproape 18 ori, pana la 6 milioane lei, potrivit NewsIn.

Restantele mai mari de 30 de zile la creditele acordate populatiei au crescut numai de la inceputul anului cu 32%, cand acestea depaseau 573 milioane lei, mai arata datele bancii centrale.

Romanii au cele mai multe datorii neachitate la banci cu intarzieri mai mari de 90 de zile, in valoare de 579 milioane lei, dublu fata de perioada similara a anului trecut, in timp ce restantele intre 31 si 60 de zile lucratoare au ajuns la 28,5 milioane lei, suma usor mai mare fata de cea a intarzierilor intre 61 si 90 de zile lucratoare.

In acelasi timp, restantele in curs de colectare au ajuns la 23,1 milioane lei, iar restantele mai mari de un an de zile, reprezentand credite scoase in afara bilantului, a scazut fata de anul trecut cu aproape 44%, pana la 99 milioane lei.

Numarul romanilor care au restante mai mari de 30 de zile la credite a ajuns la 405.505 persoane in septembrie 2008, in crestere cu 20% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Biroul de Credit avea la sfarsitul lui septembrie 2008 peste 544.000 de restante in evidenta, cu 25% mai multe decat la finalul lunii septembrie din 2007.

Directorul Directiei de Supraveghere din cadrul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Nicolae Cinteza, declara saptamana trecuta ca totalul creditelor mai mari de 20.000 lei contractate de populatie si afectate de restante a crescut ingrijorator de la inceputul anului, cu aproape 2 puncte procentuale, pana la 8,28% din volumul total al imprumuturilor peste aceasta suma.

Cinteza a precizat ca in sistemul bancar din Romania exista si banci care au o pondere a creditelor restante in portofoliu de doua ori mai mare decat media pe sistem, pe segmentul imprumuturilor pentru populatie cu valoare de peste 20.000 lei.

In cazul deteriorarii rapide a portofoliului unei banci comerciale, BNR poate lua masuri restrictive, precum limitarea activitatii de creditare. O astfel de institutie nu ar avea voie, de exemplu, ca pentru o perioada limitata sa isi creasca portofoliul de imprumuturi intr-un ritm lunar mai mare de 1%, a explicat Cinteza.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri