Leul inchide sedinta la 3,84 lei/euro, la finalul unei zile in care a fluctuat intr-un interval foarte strans, dupa deprecierea din debut, si nu a reactionat, spre deosebire de celelalte monede emergente, la decizia BCE, investitorii asteptand masuri clare de stabilizare dupa formarea noului guvern.
"Leul nu s-a miscat semnificativ astazi (joi, n.r.) si a ramas in jurul nivelului de 3,85 aproape toata ziua. In regiune, celelalte monede emergente au reactionat ceva mai puternic dupa decizia BCE, spre deosebire de moneda nationala, care nu a reactionat nici ieri, dupa afisarea datelor privind cresterea economica pe trimestrul al treilea", a declarat, citat de NewsIn, dealerul Bancii Transilvania Florin Bota.

Inaintea deschiderii sedintei valutare, leul s-a intarit usor in fata euro pana la 3,8225 lei/euro, insa primele tranzactii au depreciat moneda nationala pana la 3,8505 lei/euro. Ulterior, leul s-a mai apreciat usor, pana la 3,84 lei/euro. La 16:55, bancile cumparau un euro cu 3,8385 lei si il vindeau cu 3,8495 lei.

"Probabil ca investitorii sunt in asteptarea noului guvern si a masurilor care se vor lua. Daca se va ajunge la un consens la nivel politic si se vor vedea masuri clare, e posibil sa vedem un leu mai puternic", a mai spus Bota.
In regiune, zlotul a pierdut teren in fata euro de la 3,8650 la aproape 3,91 unitati/euro, pentru a se aprecia apoi pana la 3,87 unitati/euro, in timp ce forintul a fluctuat puternic pe parcursul zilei in intervalul 260,5 si 262 unitati/euro.

La cursul de referinta afisat de BNR, leul s-a depreciat usor, cu jumatate de ban (0,14%), pana la 3,8431 lei/euro. Fata de dolarul american, cursul de referinta publicat de BNR arata o depreciere a leului cu aproape un ban (0,4%), pana la 3,0494 lei/dolar, de la 3,0368 lei/dolar, cat era miercuri.

Pe piata internationala, moneda americana s-a apreciat de la 1,2726 dolari/euro la aproape 1,2550 unitati/euro, insa a pierdut apoi teren pana la 1,2671 unitati/euro. La 16:55, ora Romaniei, dolarul se depreciase usor, iar euro era cotat la 1,2690 dolari.

Banca Nationala a Romaniei a afisat, in prima parte a zilei, un nivel mediu al dobanzii la depozitele atrase (ROBID) pentru o zi (overnight) de 12,59% pe an, usor sub cel din sedinta anterioara, de 12,67% pe an, iar pentru depozitele overnight plasate (ROBOR), dobanda a scazut la 13,59% de la 13,73% pe an, cat era miercuri.

Dobanzile pentru o zi (de tip overnight) se mentin la 12-14% pe an, peste rata dobanzii de politica monetara, de 10,25% pe an si in apropierea dobanzii la facilitatea de credit (Lombard), de 14,25% pe an.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri