Moneda nationala a pierdut teren in a doua parte a sedintei de vineri, pana la 3,8628 lei/euro, dupa care a revenit la cotatii sub 3,85 lei/euro, in conditiile in care toate valutele emergente s-au aflat sub presiune de depreciere, pe fondul cresterii aversiunii fata risc pe plan international.
"Leul s-a aflat sub presiune de depreciere toata saptamana, la fel si celelalte monede din regiune. Astazi (n.r. vineri) au venit si datele despre somaj din SUA, numarul somerilor fiind cu mult peste asteptari, ceea ce a alimentat aversiunea fata de risc. Pe piata locala, sunt mai mult ordine comerciale, de cumparare de valuta, ale importatorilor si populatiei", a declarat un dealer, pentru NewsIn.

Leul a deschis sedinta la cotatii apropiate de 3,84 lei/euro, dupa care a intrat pe o tendinta descendenta, iar la ora 16:00, cursul a ajuns la un nivel maxim de 3,8628 lei/euro. Ulterior, moneda nationala a mai recuperat din terenul pierdut, iar la 17:40 bancile cumparau un euro cu 3,8477 lei si il vindeau cu 3,8594 lei.

Cursul de referinta afisat vineri de banca centrala indica deprecierea cu peste un ban (0,3%) a leului fata de euro, pana la 3,8545 lei/euro. Fata de dolarul american, cursul de referinta arata o apreciere a leului cu aproape 3 bani (0,93%), pana la 3,0210 lei/dolar, de la 3,0494 lei/dolar, cat era joi.

Pe pietele internationale, dolarul s-a apreciat in a doua parte a zilei, de la 1,2798 dolari/euro la 1,2629 dolari/euro, pe fondul unei aversiuni sporite fata de risc pe plan international, in contextul datelor negative despre productia industriala din Germanii, caderii actiunilor pe bursele europene si datelor despre somaj din SUA. La 17:40, ora Romaniei, euro era cotat la 1,2684 dolari.

Banca Nationala a Romaniei a afisat, in prima parte a zilei de vineri, un nivel mediu al dobanzii la depozitele atrase (ROBID) pentru o zi (overnight) de 12,19% pe an, usor mai scazut decat cel din sedinta anterioara, de 12,59% pe an, iar pentru depozitele overnight plasate (ROBOR), dobanda a scazut la 13,27% de la 13,59% pe an, cat era joi.

Dobanzile pentru o zi (de tip overnight) se mentin la 12 - 14% pe an, usor sub nivelul dobanzii percepute de BNR la facilitatea de credit (lombard), de 14,25% pe an.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri