Dobanzile platite de banci pentru depozitele in euro ale clientilor vor fi intre 4,5% si 7% pe an, in functie de tipul de produs, scadente si politica fiecarei banci, a declarat directorul de dezvoltare pe segmentul retail de la BCR, Sorin Mititelu.
Banca Comerciala Romana (BCR) a lansat, de altfel, in cadrul unei oferte promotionale, valabile pana pe 15 ianuarie 2009, o dobanda de 7% pe an pentru un depozit la termen in euro cu scadenta la doua luni, potrivit NewsIn.

In cadrul aceleiasi oferte, pentru depozitul la vedere Maxicont, clientul primeste o dobanda de 6% pe an in cazul pachetului format impreuna cu unitatile de fond monetar BCR Asset Management si de 5% pe an pentru depozitul la vedere Maxicont clasic.

Potrivit lui Mititelu, reactia dobanzii pietei interbancare din zona euro - EURIBOR - la scaderile de dobanda de politica monetara aplicate de Banca Centrala Europeana (BCE) este destul de redusa, astfel ca pentru reducerea cu 0,75 puncte procentuale decisa joi, diminuarea EURIBOR a fost de 0,09 puncte procentuale.

Reprezentantul BCR a mai spus ca, in cazul produselor de economisire ale bancii, se observa o tendinta dinspre produsele in lei catre produsele in euro, astfel ca in octombrie evolutia depozitelor in euro a fost mai buna decat a celor in lei.

"Pentru BCR s-a observat o evolutie mult mai buna pe valuta decat pe lei si, indirect, beneficiem si de o evolutie favorabila din punctul de vedere al cotei de piata, desi in prezent nu se poate vorbi despre modificari semnificative", a mentionat Mititelu.

"In prezent, este mult mai ieftin sa atragi resurse in euro de pe piata locala, iar acest fapt ajuta si la continuarea cresterii in activitatea de creditare in valuta", a adaugat el.

Mititelu a subliniat ca, potrivit ultimelor statistici prezentate de banca centrala, costul mediu pentru atragerea de euro pe piata locala era de 4,5%, in timp ce resursele de pe pietele internationale aveau un cost de cel putin 6,5-6,8%.

Dobanzile la creditele ipotecare in euro nu vor cobori in lunile urmatoare sub 9,5% pe an, iar cele la creditele de consum in aceeasi moneda vor fi de cel putin 14,5% pe an.

Banca Comerciala Romana estimeaza ca anul viitor rimul de crestere a creditului nu va cobori sub 15% in termeni reali.

Ca tendinta, clientii se vor putea orienta spre cardurile de credit, care raman mult mai accesibile decat creditul de consum.

Mititelu spera ca, in urma negocierilor cu banca centrala din luna ianuarie 2009, normele pentru creditele ipotecare sa fie mai relaxate.

In ceea ce priveste scaderea valorii terenurilor, aceasta reprezinta o revenire la normalitate, considera directorul din BCR.

In privinta refinantarii creditelor, reprezentantul BCR a mai spus ca aceasta va ramane disponibila pentru un segment foarte restrans de clienti, cu venituri mari.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri