"In plus, fata de costul resurselor, dobanda la credite include si impactul rezervei minime obligatorii - care de la o banca la alta poate varia intre 1% si 3% -, costul riscului si marja produsului", a mai spus Mititelu, potrivit NewsIn.

Banca Comerciala Romana (BCR) estimeaza ca anul viitor rimul de crestere a creditului nu va cobori sub 15% in termeni reali.

Ca tendinta, clientii se vor putea orienta spre cardurile de credit, care raman mult mai accesibile decat creditul de consum.

De asemenea, impactul noilor norme de creditare a populatiei se va vedea incepand cu datele pentru luna octombrie.

Dobanzile la creditele ipotecare in euro

Citeste si:

Mititelu spera ca, in urma negocierilor cu banca centrala din luna ianuarie 2009, normele pentru creditele ipotecare sa fie mai relaxate.

In ceea ce priveste scaderea valorii terenurilor, aceasta reprezinta o revenire la normalitate, considera directorul din BCR.

"Este normal sa luam in calcul valoarea agricola a garantiilor, nu pe cea imobiliara, insa toata lumea era obisnuita sa priveasca lucruruile in perspectiva, luand in considerare ceea ce s-ar fi putut construi in zona", a mai spus Mititelu.

In privinta refinantarii creditelor, reprezentantul BCR a mai spus ca aceasta va ramane disponibila pentru un segment foarte restrans de clienti, cu venituri mari.

"Pentru un credit in valuta luat la o dobanda initiala de 4,5% pe an, un client care vrea sa refinanteze acum are nevoie de un venit cu 40% mai mare", a explicat Mititelu.