Valoarea activelor nete ale celor noua fonduri de pensii facultative (pilonul III) care isi desfasoara activitatea a crescut cu 14,9% in luna noiembrie, pana la 75,57 milioane lei (20 milioane euro), potrivit datelor publicate de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).
La data raportarii, erau active noua fonduri de pensii facultative (pilonul III): ING Clasic si ING Optim (administrate de ING Asigurari de Viata), BCR Prudent (administrat de BCR Asigurari de Viata), Pensia Mea (administrat de Aviva Asigurari de Viata), AZT Moderato si AZT Vivace (administrate de Allianz-Tiriac Fond de Pensii Facultative), OTP Strateg (administrat de OTP Garancia Asigurari), Raiffeisen Acumulare (SAI Raiffeisen Asset Management) si Concordia Moderat (Asirom-Concordia Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Facultative SA), potrivit Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).

Numarul total de participanti atras de cele noua fonduri de pensii facultative era la 30 noiembrie de 145.072.

ING Optim, cu un activ net de 16,15 milioane lei, se mentine pe primul loc dupa numarul de clienti, cu 35.921 de participanti atrasi.

Dupa criteriul activului net, lider al pietei ramane BCR Prudent, care a ajuns la finalul lunii noiembrie la un activ net de 20,7 milioane lei, de la cei 33.248 de clienti ai sai.

AZT Moderato a atras 24.544 de participanti pana la finalul lunii noiembrie si a ajuns la o valoare a activului net de 11,97 milioane lei, ING Clasic avea 19.989 de participanti si un activ net de 12,24 milioane lei, AZT Vivace - un activ net de 6,93 milioane lei si 16.605 participanti, iar Pensia Mea - 8.420 de participanti, cu un activ de 5,22 milioane lei.

OTP Strateg a afisat pentru finalul lunii noiembrie un numar de 320 participanti si un activ net de 129.708 lei.

Cea mai mare crestere fata de luna anterioara a fost inregistrata in noiembrie de Raiffeisen Acumulare, ale carui active nete au sporit cu 108,35%. Fondul Raiffeisen Acumulare a facut in luna noiembrie a cincea raportare si a ajuns la un activ net de 2,164 milioane lei si la 5.811 de participanti.

Activele nete ale AZT Vivace au crescut cu 11,03% in a unsprezecea luna a anului, cele ale Pensia Mea au urcat cu 10,92%, OTP Strateg si-a sporit activele cu 3,10%, iar ING Clasic - cu 12,33%.

Valoarea activelor nete ale fondului AZT Moderato a urcat cu 11,86% fata de luna precedenta, in timp ce activele nete ale BCR Prudent au crescut cu 11,34%.

Fondul Concordia Moderat a facut in luna noiembrie a treia raportare si a afisat un activ net de 40.472 lei, de la 214 participanti, iar valoarea activelor sale nete a crescut cu 86,14%.

In 4 decembrie, CSSPP a autorizat prospectul schemei de pensii facultative pentru Eureko Confort - Fond de Pensii Facultative al Interamerican, cu grad mediu de risc, acesta fiind al zecelea fond de pe piata pensiilor private facultative.

Potrivit legislatiei in vigoare, pot contribui la pensiile private facultative salariatii cu varsta de cel mult 52 de ani si sase luni. Contributia la pensiile facultative nu poate depasi 15% din salariul brut si este deductibila in limita a 200 euro pe an, pentru angajat din impozitul pe venit, iar pentru angajator din impozitul pe profit.

Executivul a aprobat, intre timp, majorarea pragului de deductibilitate la pensiile private facultative pana la 400 de euro/angajat din 2009, de la 200 euro in prezent.

Primele contributii in sistemul pensiilor private facultative (pilonul III) au inceput sa fie colectate in mai 2007.
Retail jobs
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:

Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri F