Cele mai active fonduri de de pensii obligatorii in luna noiembrie

Piata pensiilor private obligatorii (pilon II) a ajuns la active nete de 715,72 milioane lei (189,37 milioane euro) la sfarsitul lui noiembrie, in crestere cu 19,6% fata de luna anterioara, potrivit datelor Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).

Cele 14 fonduri de pensii obligatorii aveau 3.940.984 participanti la sfarsitul lui noiembrie de la care incaseaza contributii, cu 88.692 clienti mai mult decat in luna octombrie.

Cea mai mare crestere a activelor - de 21,2% - a fost inregistrata in noiembrie de fondul Viitorul Tau, administrat de Allianz-Tiriac Pensii Private, avansul cel mai scazut fiind inregistrat de fondul de pe pilonul II al OTP, de 16,7%.

Fondul ING continua sa controleze peste o treime (38,8%) din piata pensiilor private de pe pilonul II, cu active de 277,87 milioane lei la finalul lui noiembrie.

La ultima etapa de virare a contributiilor, fondurile de pensii obligatorii au incasat 100,7 milioane lei (26,2 milioane euro) aferente lunii septembrie si 3,56 milioane lei (circa 1 milion euro) reprezinta restantele aferente lunilor anterioare. Valoarea medie pe asigurat a fost de 8,16 euro.

Intr-un clasament al fondurilor cu cei mai bine platiti clienti, conform contributiilor aferente lunii septembrie, pe primul loc ramane ING Fond de Pensii, care are participanti cu un venit mediu de 443 euro, urmat indeaproape de AIG, cu un salariu mediu de 442 euro.

Pe locul trei se afla BRD (406 euro), urmatoarele locuri fiind ocupate de BCR (404 euro), Aviva (382 euro) si Bancpost, cu un venit mediu pe participant de 372 euro.

Ponderea conturilor goale a crescut in septembrie la 23,74% din numarul total de participanti, de la 22,68% in august.

In acest an, 2% din contributia totala de 9,5% pentru asigurarile sociale pe care o plateste fiecare angajat ajunge in administrare privata. Ponderea va creste anual cu cate o jumatate de punct procentual, pana la atingerea nivelului de 6% aplicat venitului lunar brut, intr-un interval de opt ani.

Salariatii cu varsta de pana la 35 de ani intra automat in sistemul pensiilor private obligatorii (pilonul II), in timp ce pentru angajatii cu varsta cuprinsa intre 35 si 45 de ani, participarea la pilonul II este optionala.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Setari Cookie-uri