Banii nu sunt utilizati din cauza lipsei de pregatire a somerilor

Firmele mici si mijlocii (IMM) care isi desfasoara activitatea in domeniile productie, servicii si turism au sansa sa obtina credite la dobanzi intre 2 si 4% la lei, de pana la 8 ori mai mici decat dobanzile oferite de banci. Marti, Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM) a semnat cu BCR acordul privind acordarea de credite pentru crearea de noi locuri de munca.

Astfel, incepand de pe 15 august, patronii de IMM-uri pot cere credite cu dobanda de aproape 2% (la lei), de la ghiseele BCR. Imprumuturile pot fi obtinute de companiile care accepta sa creeze cel putin un nou loc de munca, ce trebuie pastrat timp de trei ani. Posturile nou create trebuie ocupate in proportie de cel putin 50% de someri aflati pe listele agentiei.
In fiecare an, creditele au fost acordate prin BCR, pe motiv ca nici o alta banca nu s-a aratat interesata de distribuirea banilor. Alte banci considera ca este mult de munca in analizarea dosarelor, ne-a declarat Cornel Cojocaru, directorul de comunicare al BCR. O alta problema care ar putea sa tina la distanta bancile este aceea ca, in cazul unei restante, ea este cea care trebuie sa recupereze sumele restante, si nu ANOFM, institutia care da banii.

Cum obtineti creditul

Pentru a primi un astfel de credit, reprezentantul unui IMM trebuie sa se prezinte la filiala ANOFM din zona si sa completeze o cerere in care sa mentioneze suma dorita. Suma maxima ce poate fi imprumutata este de 10 miliarde de lei vechi, cate 100 de milioane pentru fiecare loc de munca nou. De asemenea, trebuie justificat modul in care vor fi folositi banii. Dosarul depus urmeaza sa fie analizat in cadrul agentiei. Odata aprobat, solicitantul trebuie sa se deplaseze la banca, unde i se vor cere garantii pentru suma imprumutata, imobiliare sau in bani.
Aici ne-am ciocnit de cateva greutati, pentru ca este foarte greu sa garantezi o astfel de suma. Eu m-am folosit de casa socrului, dar daca nu aveam asta nu obtineam creditul, afirma Ioan Orian, patronul unor firme care au obtinut pana acum trei imprumuturi de acest gen. Ultimul, de 800 de milioane de lei, a presupus angajarea a opt persoane, dintre care patru de la ANOFM. Conditia de angajare a personalului constituie o adevarata problema, din cauza ca exista riscul sa nu poti pastra locul de munca timp de trei ani, si atunci trebuie sa dai banii inapoi, ne-a mai spus Orian.

Dobanzi avantajoase

In judetele in care se inregistreaza o rata medie anuala a somajului mai mare decat rata medie anuala la nivel national, dobanda este de 2,125%. In celelalte zone, printre care si Bucurestiul, dobanda este de 4,25%.

La nivelul tarii, 27 de judete au o rata a somajului peste medie, mare parte din Moldova si Transilvania. In ciuda dobanzilor avantajoase, cererea de credite este destul de mica. Anul trecut au fost folosite doar 70% din fondurile alocate, intreprinzatorii plangandu-se de slaba calificare a somerilor de pe listele ANOFM.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri