In ultimele zile, Bursa de Valori Bucuresti este in scadere din toate punctele de vedere. Interesul pe care il trezea acum o saptamana a disparut aproape in totalitate, nefiind exclus sa asistam din nou, in curand, la valori totale ale tranzactiilor de doar doua milioane de euro, asa cum se intampla in urma cu doar o luna.
Valoarea tranzactiilor a scazut cu doua milioane de lei, sau 9,45%, ajungand la 20,9 milioane de lei (6,1 milioane de euro) dupa ce, cu mai putin de zece minute inainte de finalul sedintei, era de doar 17 milioane de lei. Cele mai tranzactionate trei titluri au fost tot cele ale unor Societati de Investitii Financiare (SIF), SIF Moldova, SIF Oltenia si SIF Banat Crisana, insa de data aceasta investitorii au cautat mai degraba sa scape de actiunile acestora decat sa intre in posesia lor.

La finalul sedintei de tranzactionare au aparut ca din senin si cumparatorii, indicele BET-FI al SIF-urilor crescand in cateva minute cu circa un procent, iar valoarea tranzactiilor urcand si ea cu aproape un milion de euro. Schimburile cu actiuni SIF au scazut putin fata de marti, de la 11,6 milioane de lei la 11,4 milioane de lei, iar ponderea lor in totalul tranzactiilor a ramas peste 50%, mai exact 54,62%.

La finalul sedintei, cineva a cumparat toate actiunile aflate la vanzare ale celor trei SIF-uri, spun surse din piata. Societatile de investitii financiare au terminat ziua cu o variatie aproape de zero, insa tendinta a fost de scadere pe tot parcursul zilei. Cumpararile masive de la final au venit probabil ca urmare a pretului mic, in conditiile in care se estimeaza ca SIF-urile vor avea rezultate financiare bune. Va fi interesant cand se va vorbi despre o valoare de vanzare a BCR, unde acestea au participatii. Atunci se va porni de la alte praguri la calcularea pretului actiunilor SIF, afirma un broker. Faptul ca nu exista o batalie pentru vreunul dintre SIF-uri este vazut de brokeri ca un alt motiv pentru care actiunile acestora nu au mai crescut.


Cand se va vorbi despre o valoare de vanzare a BCR, pretul actiunilor SIF va creste considerabil


Doar doua alte titluri au depasit pragul de un milion de lei din punctul de vedere al valorii totale a tranzactiilor. Este vorba de Banca Transilvania si de Rompetrol Rafinare, ambele aflate in scadere ca pret al actiunilor. Petrom, BRD si Flamingo au avut si ele valori importante ale schimburilor, urmate de celelalte doua SIF-uri, SIF Transilvania si SIF Muntenia.

Per total, preturile actiunilor au scazut din nou. BET, indicele de referinta al Bursei, a scazut cu 0,82%, pana la 5.650,94 puncte, influentat in primul rand de corectia suferita de BRD, actiunile bancii fiind in scadere cu 1,68%, dupa ce in ultimele zile avusesera o evolutie buna. Majoritatea celorlalte societati componente ale BET au scazut si ele, Rompetrol Rafinare cu 0,91%, Banca Transilvania cu 0,56%, Oltchim cu 5,85%, Antibiotice cu 0,65%, iar Rulmentul Brasov cu 3,33%. Petrom, Impact, Turbomecanica si Azomures au ramas la aceeasi valoare. Cu putin timp inainte de finalul tranzactiilor, BET atinsese chiar o valoare de 5.628,77 puncte, in scadere cu 1,21% fata de finalul sedintei de marti.

Indicele intregii Burse, BET-C, a scazut cu 0,74%, pana la 3.465,76 puncte, dupa ce pe parcursul zilei ajunsese la doar 3.451,67 puncte, cu 1,14% mai jos decat in ziua precedenta.

Cea mai spectaculoasa evolutie a avut-o insa BET-FI, care a terminat tranzactionarea la 32.787,30 puncte, cu 0,53% mai putin decat marti. In jurul orei 12:30, BET-Fi atinsese un minimum de 32.088,08 puncte, in scadere cu 2,65% fata de finalul zilei precedente.

Printre actionarii pe care Bursa i-a facut ieri fericiti se numara cei ai Mefin Sinaia, cu o crestere de 3,4%, Rafinaria Astra Romana, cu 3,38%, sau Electrocontact, cu 2,94%. Flamingo, SIF Banat Crisana si Sicomed, cu cresteri de 1,22%, 0,62%, respectiv 0,55%, sunt singurele companii importante care au terminat ziua pe plus.

Scaderile au fost mai convingatoare, cele mai mari fiind cele ale Vel Pitar, Altur si Zimtub. Dintre societatile reprezentative pentru Bursa, cele mai mari scaderi au fost cele ale Oltchim, 5,85% si SSIF Broker, 2,59%, celelalte ramanand la minusuri sub doua procente.

Scaderea generalizata a preturilor in sedinta de ieri este vazuta de Cristi Tudorescu, de la Vanguard, ca un fapt de moment. Este o perioada in care banii se rotesc, ei insa nu ies de la Bursa. Saptamana trecuta au intrat bani noi in piata, iar acestia nu pot iesi atat de repede. Investitorii asteapta momente mai bune, mai ales ca preturile actiunilor SIF-urilor se mentin sub nivelul de joia trecuta si nu le ofera inca profit celor care au cumparat atunci, adauga el.

Titlurile BRD si Banca Transilvania (TLV) au generat si trei tranzactii Deal, doua pentru BRD si una pentru TLV. Piata Odd lot, pentru pachetele mai mici de 500 de actiuni, a avut aceeasi configuratie ca si in ziua precedenta, cu BRD pe primul loc si cu SIF-urile pe urmatoarele cinci locuri. Actiunile BRD au terminat ziua pe Odd lot la 11,7 lei, acelasi pret ca si pe piata Regular, piata principala, pe care se tranzactioneaza pachete de 500 de actiuni. Pe Odd lot, toate SIF-urile au terminat sedinta la preturi mai mici decat cele de pe piata Regular.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri