Restantele romanilor la credite au ajuns la 2,49 miliarde lei (680 milioane euro) la finalul lui octombrie, in crestere cu 141% fata de octombrie 2007, in timp ce ponderea datoriilor neplatite in volumul total al imprumuturilor acordate aproape s-a dublat in aceeasi perioada, arata datele BNR. In octombrie 2007, restantele la imprumuturile populatiei si firmelor erau de 988,5 milioane lei.
Totodata, ponderea restantelor in volumul total al creditelor acordate a ajuns la aproape 1,29% la finalul celei de-a zecea luni din 2008, fata de octombrie 2007, cand se situa la 0,7%.

Firmele si locuitorii din Capitala au, conform datelor publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR), cele mai ridicate restante, in valoare de 867 milioane lei (237,5 milioane euro).

Insa bucurestenii si firmele din capitala se afla pe primul loc si in ceea ce priveste volumul creditelor contractate, care au ajuns, la finalul lunii octombrie, la 67,9 miliarde lei (18,6 miliarde euro), din care peste doua treimi sunt imprumuturi in moneda straina.

Dupa Bucuresti, cele mai mari restante sunt inregistrate in judetul Brasov, de 114,3 milioane lei (31,3 milioane euro), in scadere insa fata de finalul lunii septembrie, urmat de Bihor, unde populatia si firmele au restante la credite de 94,8 milioane lei (26 milioane euro).

Pe locul patru in topul restantierilor se afla judetul Timis, cu restante la plata creditelor de 93,8 milioane lei (25,7 milioane euro), urmat de Cluj, unde restantele ajung la 86,8 milioane lei (23,8 milioane euro).

Astfel, cele mai mari restante sunt la creditele in lei, de 1,68 miliarde lei (460 milioane euro), de doua ori mai mari decat cele la creditele in valuta, de 815 milioane lei (223 milioane euro).

Volumul creditelor acordate de banci populatiei si companiilor a inceput sa scada

Pe de alta parte, in raportul BNR privind creditarea populatiei si a firmelor de la finalul lunii octombrie se observa o usoara scadere la nivelul volumului total al creditelor acordate, pana la 193,9 miliarde lei (53 miliarde euro), fata de luna anterioara, cand acestea insumau 195 miliarde lei.

Din totalul creditelor contractate pana la finalul lunii octombrie, peste o treime sunt contractate de populatia si firmele din Bucuresti si 55,8% sunt credite acordate in valuta.

Astfel, imprumuturile in lei au ajuns la 85,96 miliarde lei (23,5 miliarde euro), in timp ce creditele in valuta insumau, la finalul lunii octombrie, 108 miliarde lei (29,5 miliarde euro).

Dupa Capitala, cele mai mari credite au fost acordate in judetele Cluj, in valoare de 8,9 miliarde lei (2,4 miliarde euro), Constanta, unde imprumuturile au ajuns la 7,65 lei (2,1 miliarde euro), si Timis, cu credite totale de 7,48 miliarde lei (2 miliarde euro).

Pe locul cinci se afla judetul Brasov, unde, pana la finalul lui octombrie, au fost acordate credite in valoare de 6,34 miliarde lei (1,77 miliarde euro).

Creditele acordate locuitorilor si firmelor din Capitala si din cele patru judete mentionate insumau peste jumatate din valoarea toala a imprumuturilor la nivelul intregii tari.

La polul opus s-au situat persoanele si companiile din judetele Covasna, care s-au imprumutat in lei si valuta cu echivalentul a doar 988 milioane lei (271 milioane euro), Giurgiu - 1,09 miliarde lei (298 milioane euro) si Calarasi - 1,26 miliarde lei (345 milioane euro), se mai observa in raportul despre comportamentul financiar al populatiei si firmelor publicat de banca centrala.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri