Blocajul financiar in care a intrat recent compania de leasing imobiliar MTS Leasing si care a avut ca efect pagubirea a aproximativ 700 de clienti a pus pe ganduri pe foarte multi romani. Mai mult, membrii Asociatiei Leasingului Bancar (ALB) sustin infiintarea unei autoritati de reglementare a pietei leasing-ului. ALB propune ca o astfel de autoritate sa functioneze sub tutela Bancii Nationale a Romaniei (BNR) si sa aiba rolul de autorizare, reglementare si supraveghere a acestei piete, in vederea pregatirii pentru aderarea la Uniunea Europeana.

Problema in cazul leasing-ului este aceea ca sectorul a scapat oarecum unui control si unor cerinte de management foarte stricte, generand riscuri sistemice importante. Specialistii din piata sunt de parere ca in foarte mica masura si piata asigurarilor are anumite vulnerabilitati, insa exista o tendinta clara de eliminare a acestora si de control al activitatii din partea Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor.

Evitarea riscurilor din domeniul financiar se poate face prin instituirea unui cadru legal adecvat. Iar lucrurile nu sunt atat de complicate avand in vedere ca nu trebuie “inventat” nimic pentru ca legislatia din UE sau cea din SUA este destul de clara si stricta. In timp ce in domeniul bancar, al asigurarilor si al pietei de capital astfel de institutii exista si au instrumentele necesare pentru control, leasing-ul a cam ramas in urma din acest punct de vedere. Un alt factor important este si gradul de educare a populatiei. Lipsa unei educatii financiare adecvate determina populatia sa nu inteleaga legatura directa si absoluta dintre risc si castig. In plus, aceasta evalueaza ofertele diverselor companii din domeniul financiar numai prin prisma costurilor sau veniturilor, fara sa se tina seama de riscurile implicate.

Analistii din domeniu sunt de parere ca este foarte probabil ca actualul scandal din domeniul leasing-ului sa afecteze aceasta industrie si, prin recul, sa se rasfranga si asupra altor domenii de finantare prin leasing decat cel imobiliar – leasing-ul de echipamente si chiar cel auto. Solutia impotriva pierderii increderii in piata financiara este o reglementare si o monitorizare profesionista in domeniul financiar-bancar, care sa nu “sufoce” piata, dar in acelasi timp sa fie un instrument bun de evitare a “tunurilor”.