Ministerul Economiei si Finantelor (MEF) a atras 1,925 miliarde lei (491 milioane euro) de la banci, prin depozite cu scadenta pe 23 decembrie, pentru care va plati un randament mediu de 13,44% pe an, a declarat directorul Trezoreriei, Stefan Nanu.
''Nu avem programate asemenea operatiuni, ci luam bani atunci cand avem perioade in care este nevoie de acoperirea unui gol temporar de disponibilitati", a precizat seful Directiei de Trezorerie si Datorie Publica din MEF, relateaza NewsIn.

Randamentul maxim acceptat de Finante a fost de 14,25% pe an, nivelul dobanzii percepute de Banca Nationala a Romaniei (BNR) la facilitatea de credit (creditul Lombard).

In urma cu o saptamana, MEF a atras 2,05 miliarde lei, la un randament mediu de 13,84%, care au scadenta in 24 decembrie, in conditiile in care pe 25 ale lunii intra in conturile ministerului banii din taxe si impozite.

Pentru acoperirea golului temporar de lichiditati, MEF s-a imprumutat cu sume mari pe termen scurt si in noiembrie. De asemenea, MEF si-a propus sa emita in luna decembrie certificate de trezorerie la trei, sase si 12 luni, in valoare totala de 2,8 miliarde lei, precum si obligatiuni pe trei si cinci ani, de 600 milioane lei, sumele fiind destinate, insa, finantarii datoriei publice.

Actiunea Finantelor vine in contextul in care incasarile la buget au scazut puternic in noiembrie, urcand deficitul bugetar la circa 3% din produsul intern brut (PIB) dupa primele 11 luni ale anului, mult peste tinta de deficit pentru intregul an, de 2,3% din PIB.

Statul s-a vazut nevoit sa se imprumute din ce in ce mai mult si mai scump in ultimele luni, la dobanzi apropiate de cea perceputa de banca centrala bancilor ce apeleaza la facilitatea de credit, de 14,25% pe an.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri