''Nu avem programate asemenea operatiuni, ci luam bani atunci cand avem perioade in care este nevoie de acoperirea unui gol temporar de disponibilitati", a precizat seful Directiei de Trezorerie si Datorie Publica din MEF, relateaza NewsIn.

Randamentul maxim acceptat de Finante a fost de 14,25% pe an, nivelul dobanzii percepute de Banca Nationala a Romaniei (BNR) la facilitatea de credit (creditul Lombard).

In urma cu o saptamana, MEF a atras 2,05 miliarde lei, la un randament mediu de 13,84%, care au scadenta in 24 decembrie, in conditiile in care pe 25 ale lunii intra in conturile ministerului banii din taxe si impozite.

Citeste si:

Pentru acoperirea golului temporar de lichiditati, MEF s-a imprumutat cu sume mari pe termen scurt si in noiembrie. De asemenea, MEF si-a propus sa emita in luna decembrie certificate de trezorerie la trei, sase si 12 luni, in valoare totala de 2,8 miliarde lei, precum si obligatiuni pe trei si cinci ani, de 600 milioane lei, sumele fiind destinate, insa, finantarii datoriei publice.

Actiunea Finantelor vine in contextul in care incasarile la buget au scazut puternic in noiembrie, urcand deficitul bugetar la circa 3% din produsul intern brut (PIB) dupa primele 11 luni ale anului, mult peste tinta de deficit pentru intregul an, de 2,3% din PIB.

Statul s-a vazut nevoit sa se imprumute din ce in ce mai mult si mai scump in ultimele luni, la dobanzi apropiate de cea perceputa de banca centrala bancilor ce apeleaza la facilitatea de credit, de 14,25% pe an.