Tranzactia va fi anuntata oficial astazi, 16 decembrie, si are nevoie de aprobarea CSSPP pentru a se derula in mod efectiv, au afirmat aceleasi surse. Tranzactia InteramericanBancpost devine astfel a doua anuntata pe piata de pensii private obligatorii, dupa cea dintre BCR si Omniasig.

Interamerican Pensii gestioneaza fondul de pensii private obligatorii care ocupa locul 5 in piata dupa numarul de aderenti (peste 283.000 de participanti, cota de piata de 6,34%) si locul 6 dupa activele nete administrate (9,3 mil. EUR, 4,91% cota de piata). In acelasi timp, Bancpost Pensii gestioneaza al 11-lea fond ca marime, cu peste 25.000 de participanti (cota de piata de 0,56%) si active nete de circa un milion de euro (cota de piata de 0,54%).

Potrivit procedurilor legale, tranzactia trebuie aprobata de catre CSSPP. Prima tranzactie anuntata, BCR-Omniasig, nu a primit unda verde din partea CSSPP, din cauza solutiei legale alese de cele doua parti (achizitionarea pachetului de actiuni al Omniasig Pensii de catre BCR Leasing, in loc de fuziune intre BCR Pensii si Omniasig Pensii). Pentru a se realiza, tranzactia BCR-Omniasig necesita o noua forma juridica.

Pe langa cele doua tranzactii (Interamerican-Bancpost si BCR-Omniasig), pe piata locala de pensii private obligatorii mai sunt asteptate inca trei anunturi privind fuziuni de fonduri de pensii in urmatoarea perioada.

Citeste si:

Legislatia obliga fondurile sa aiba cel putin 50.000 de participanti in primii tri ani de functionare, prag sub care se afla inca trei fonduri: OTP, PRIMA PENSIE si KD.

Noua sau zece administratori vor ramane pe piata pensiilor private obligatorii (pilon II) dupa un proces de fuziuni si preluari, urmand ca anul 2009 sa fie unul al deciziilor de concentrare a pietei si in special de fuziuni, a declarat recent presedintele CSSPP, Mircea Oancea.

"Pe piata pensiilor private obligatorii vor ramane circa 9-10 jucatori", a estimat seful CSSPP, care vede o reducere cu circa o treime a numarului de jucatori din piata, de la 14 in prezent.

Oancea considera ca intentiile de fuziuni intre fonduri "se vor manifesta" anul viitor, chiar daca nu se vor materializa in 2009.