A doua saptamana a lunii august a fost mult mai linistita, piata pare ca a luat o pauza dupa sedintele agitate din primele zile ale lunii. Majoritatea emitentilor mari, cei care dau trendul pietei, si-au consolidat cotatiile la care au ajuns in urma cresterilor anterioare.

Vanzatorii si cumparatorii nu au mai exercitat aceeasi presiune, iar volumele tranzactionate au fost si ele cu mult reduse. Anuntarea rezultatelor financiare a influentat cotatiile unor companii, insa si aici doar titlurile cu o lichiditate redusa au resimtit oscilatii mai mari in piata.

In total s-au derulat tranzactii in valoare de 104,55 milioane RON (29,5 milioane EUR sau 36,8 milioane USD), cu o medie zilnica de 21 milioane, iar capitalizarea totala a scazut putin, la 47,87 miliarde RON (16,8 miliarde EUR sau 13,5 miliarde USD).
In randul indicilor bursieri se inregistreaza usoare deprecieri, cu exceptia lui BET-FI care a crescut luni cu 2%, astfel incat scaderile ulterioare, de mult mai mica amploare, nu au reusit sa-l duca la un nivel inferior saptamanii trecute.

Valorile de tranzactionare zilnice au fost mult mai echilibrate, mai apropiate intre ele si mai mici decat in prima saptamana, chiar cu o diminuare semnificativa in sedinta de vineri 12 august.
Sectorul financiar-bancar s-a mentinut in topul tranzactiilor, actiunile SIF-urilor si cele bancare fiind cele mai rulate, in dauna titlurilor petroliere.
Insa pentru SIF-uri lichiditatea ridicata nu a insemnat si variatii mari de curs, in conditiile in care un val de cumparari sau vanzari era imediat contracarat de cealalta parte si astfel cursul se echilibra. SIF Banat Crisana (SIF1) poate fi considerat o exceptie, acesta crescand cu 2,5% fata de saptamana anterioara, cu inchiderea la 1,6400 RON/actiune. A fost de asemenea al doilea emitent din punctul de vedere al valorii tranzactionate, cu 16,16 milioane RON. Primul este SIF Oltenia, cu 17,95 milioane RON, insa acesta a crescut cu doar 0,6%, la un curs de 1,6900 RON/actiune. Cele doua SIF-uri sunt de altfel singurele care in aceasta saptamana inregistreaza variatii pozitive.

In ceea ce priveste bancile, aici avem doar cresteri de curs, detasandu-se BRD cu o apreciere de 4,4% fata de saptamana precedenta, in special in urma unei evolutii mai bune din sedinta de vineri. BRD nu a anuntat, inca, rezultatele financiare, insa exista probabil asteptari pozitive in aceasa privinta, ceea ce poate motiva apetitul la cumparare de vineri. Actiunile Banca Transilvania (TLV) s-au departat foarte putin de o medie de 0,8900 RON/actiune, doar in sedinta de vineri iesind din acel tunel orizontal, odata cu atingerea unui maxim de 0,9050 RON. Atat cea mai mare crestere cat si cea mai mare scadere de curs vin din sectorul ingrasamintelor chimice. Daca Amonil Slobozia (AMO) a crescut in aceasta saptamana cu 18,3%, desi s-a tranzactionat doar in primele doua sedinte, Azomures Tg. Mures (AZO) inregistreaza o depreciere de 25,6%.

Actiunile AMO au inregistrat acea evolutie buna probabil in urma speculatiilor la rezultate, urmand sa anunte datele financiare pe primul trimestru in ziua de vineri si fiind astfel suspendat de la tranzactionare.

Cursul a atins un maxim de 0,0750 RON, dupa care a mai scazut, insa nu sub palierul de 0,0700 RON/actiune. Compania a anuntat un profit brut de 4,55 milioane RON, dupa ce pe primele 3 luni ale acestui an suferise pierderi de 2,8 milioane RON. Prodplast si Electrocontact au anuntat de asemenea rezultate bune, insa au fost foarte putin lichide, la fel ca emitentii din topul scaderilor de altfel.

In afara de Azomures, o alta companie ce a scazut semnificativ este Vel Pitar Rm. Valcea (VEL). Societatea urmeaza sa fie restrasa de la cota bursei, pentru a fi mutata pe platforma alternativa XMBS, ceea ce nu apare ca un semn bun pentru detinatorii de actiuni. In plus, rezultatele semestriale sunt foarte modeste, concretizate intr-un profit de 755,5 mii RON, cu 80% mai mic decat in aceeasi perioada a anului trecut.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri