Fondurile private de pensii obligatorii (pilon II) aveau la sfarsitul lui noiembrie, 19,45% din plasamente in strainatate, din care 19,30% in obligatiuni corporative in state din spatiul Uniunii Europene (UE), iar restul de 0,15% in actiuni din alte tari din spatiul comunitar, arata datele CSSPP.
Mai mult de trei sferturi (80,55%) din totalul investitiilor fondurilor de pensii private obligatorii erau plasate in tara, iar restul de 19,45% in strainatate, potrivit unui raport publicat de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).

Pe parcursul lunii noiembrie, administratorii fondurilor de pensii private au continuat sa investeasca in active cu grad redus de risc, se arata in raport.

Ponderea cumulata a instrumentelor financiare cele mai expuse recentei crize financiare internationale s-a redus in favoarea instrumentelor mai sigure. Astfel, la finalul lunii noiembrie, in structura investitiilor in pilonul II, aproximativ 80% erau titluri de stat si depozite bancare, potrivit CSSPP.

Activele nete aferente celor 14 fonduri de pensii din pilonul II, administrate de 14 administratori, erau la sfarsitul lunii noiembrie de 715,72 milioane lei (circa 183,5 milioane euro), in crestere cu 19,59% fata de luna octombrie, se mai arata in raportul arbitrului pensiilor private.

CSSPP a aprobat noi derogari privind limitele impuse anumitor plasamente ale fondurilor de pensii private (publicate in Monitorul Oficial in luna noiembrie), pentru a permite administratorilor sa investeasca mai mult in instrumente mai sigure.

Prin aceste derogari, fondurile de pensii administrate privat pot acumula lichiditatile necesare etapei de inceput a pilonului II, pentru a-si diversifica ulterior portofoliile de investitii, in conditii de siguranta sporita.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri