Moneda nationala s-a intarit brusc pe finalul sedintei de joi, pentru a doua oara in aceeasi zi, la 3,95 lei/euro, dupa ce revenise din nou pe o tendinta de depreciere, evolutia fiind diferita de cea a altor monede cu regim similar din regiune.
"Ca si la pranz, si pe finalul zilei a aparut cineva care cumpara lei, insa nu se stie daca este banca centrala. Tendinta generala de depreciere este determinata de existenta mai multor lei in piata si a cumpararilor de valuta, iar ordine de vanzare nu prea mai exista. Piata este destul de calma, stabila, iar volumele nu sunt mari", a spus un dealer din piata, citat de NewsIn.

Leul a pierdut peste 2 bani in prima parte a zilei, de la 3,9550 la aproape 3,9770 lei/euro, si dupa o apreciere destul de brusca in jurul pranzului, aproape de 3,95 lei/euro, a revenit pe o tendinta de depreciere. Dupa ce s-a apropiat din nou de nivelul de 3,97 lei/euro, moneda nationala s-a intarit brusc in jurul orei 16:10, iar, la ora 16:40, bancile cumparau un euro cu 3,9530 lei si il vindeau cu 3,9595 lei.

In regiune, monedele emergente inregistrau pe finalul zilei o usoara tendinta de intarire. Astfel, dupa ce a pierdut teren de la 265 la 270 unitati/euro, forintul s-a apreciat pana la 267,7 unitati/euro, in timp de zlotul polonez s-a depreciat in prima parte a zilei de la 4,10 la 4,19 unitati/euro, pentru a se intari ulterior pana la 4,1250 unitati/euro.

"Este si tendinta generala din ultimele zile a monedelor din toata regiunea de a se deprecia, zlotul polonez fiind cel mai afectat si inducand acelasi sentiment in toata regiunea", a mai spus dealerul.

La cursul de referinta, leul s-a depreciat pana la nivelul minim al ultimilor 4 ani, de 3,9530 lei/euro, dupa ce a pierdut aproape 2 bani (0,4%) fata de ziua precedenta. Fata de dolarul american, cursul de referinta publicat joi de BNR arata o apreciere a leului cu peste 8 bani (3,04%), pana la 2,7040 lei/euro, de la 2,7887 lei/euro, cat era miercuri.

Pe pietele internationale, moneda americana s-a depreciat initial de la 1,4350 la 1,4720 dolari/euro, dupa care a castigat teren in fata euro pana la sub 1,4450 unitati/euro. La 16:40, ora Romaniei, euro era cotat la 1,4470 dolari.

Banca Nationala a Romaniei a afisat, in prima parte a zilei de joi, un nivel mediu al dobanzii la depozitele atrase (ROBID) pentru o zi (overnight) de 10,21% pe an, usor mai mic decat cel din sedinta anterioara, de 10,01% pe an, iar pentru depozitele overnight plasate (ROBOR), dobanda a coborat la 10,72%, de la 10,51% pe an, cat era miercuri.

Pe piata monetara, dobanzile la depozitele pentru o zi de tip overnight s-au mentinut joi la 10-11% pe an, in apropierea dobanzii de politica monetara, de 10,25% pe an.

"Nici dobanzile nu mai sunt la fel de atractive astefl incat sa sustina leul. Depinde ce se va intampla in acest sfarsit de saptamana, daca romanii care se vor intorace in tara vor schimba bani la casele de schimb valutar, situatie care s-ar putea reflecta in curs luni", a mentionat dealerul.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri