Cotatiile actiunilor listate la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) au avut, in ultima perioada, o tendinta de stabilizare, cu variatii mici ale cotatiilor de la o sedinta bursiera la alta. Una dintre explicatii este si faptul ca investitorii asteapta rezultatele financiare pentru primul semestru ca sa poata lua decizii importante in ceea ce priveste portofoliile.
Dintre societatile cotate la BVB, 41% par atractive prin prisma valorii indicatorului PER (pret/profit net anualizat). Cu alte cuvinte, pentru 26 din cele 63 de companii, valoarea indicatorului este mai mica decat media inregistrata la BVB, fiind asteptate apre-cieri ale cotatiilor pentru emitentii respectivi. Ceea ce intareste ideea ca exista multe actiuni subevaluate la Bursa este si numarul mare al emitentilor pentru care raportul pret/valoare contabila este mai mic decat media pietei. Astfel, peste jumatate din companiile listate au inregistrat un nivel al raportului mai mic de 1,3. Dar ar trebui sa luam in calcul si faptul ca nu toate companiile si-au publicat rezultatele financiare.

Silcotub arata cel mai bine

Producatorul de materiale de constructii Silcotub Zalau a inregistrat cea mai atractiva valoare a indicatorului PER, calculat cu preturile de la sfarsitul saptamanii trecute si profitul net la 31 martie, anualizat. Astfel, la pretul din 11 august, valoarea indicatorului PER pentru Silcotub era de numai 1,8. O valoare similara a fost consemnata si pentru Rompetrol Well Services, calculata tot cu rezultatele financiare din martie.

Dintre societatile care au raportat deja rezultatele semestriale, titlurile Rompetrol Rafinare Constanta merita cumparate la preturile actuale, avand in vedere ca actiunile par ieftine (valoarea indicatorului PER este de 3,3). Si aceasta chiar daca raportul pret/valoare contabila este mult peste media pietei.

SIF-urile promit

Actiunile emise de SIF-uri vor cunoaste o crestere semnificativa pana la sfarsitul anului, specialistii fiind de parere ca acestea sunt inca subevaluate, chiar daca toate cele cinci actiuni emise de SIF-uri se tranzactioneaza la preturi apropiate de valorile contabile. O explicatie pentru potentialul ridicat de care dispun titlurile SIF este nivelul scazut al indicatorilor PER, care sunt mult sub media inregistrata la BVB. Prin prisma acestora, cele mai atractive par actiunile SIF Moldova, cu un indicator PER de 7,6, in timp ce la polul opus este SIF Muntenia (13,1).

Sustinerea potentialului de crestere a actiunilor SIF este determinata si de ridicarea limitei maxime de detinere la 1% din capitalul social. In opinia analistilor, acest fapt va favoriza o crestere a cererii pentru SIF-uri, dar si intrarea unor noi investitori, in special straini.

De evitat

Dar, daca ne ghidam dupa valorile actuale ale indicatorilor PER, investitorii ar trebui sa evite companii precum Carbochim, Sinteza sau Armatura, intrucat rezultatele financiare nu justifica pretul actual. In plus, la cota Bursei figureaza si companii care nu au sanse sa atraga investitorii, luand in considerare evolutia nefavorabila a activitatii. Astfel, o treime din companii au raportat pierderi, printre care se numara si societati de la prima categorie (Rafinaria Astra Romana, Rolast, Rulmentul sau Otelinox). Daca tendinta din primul trimestru se va mentine si in ceea ce priveste rezultatele semestriale, este de asteptat ca investitorii sa sanctioneze firmele respective prin cresterea numarului de ordine la vanzare. Ceea ce va duce la scaderea cotatiilor si, implicit, a valorii de piata a companiei.

Vel Pitar paraseste BVB

In conditiile in care investitorii acuza lipsa actiunilor atractive de la BVB, una dintre companiile aflate in ultimul an in atentia investitorilor se retrage de la Bursa. Actionarii au decis, la jumatatea lunii iulie, delistarea Vel Pitar de la cota BVB si tranzactionarea actiunilor prin sistemul de negociere al pietei extrabursiere. Reprezentantii Bursei au precizat ca societatea va fi suspendata de la tranzactionare in vederea delistarii din 18 august, dar numai daca BVB va parcurge etapele privind retragerea de la Cota (convocarea Comisiei de Inscriere la Cota pentru obtinerea avizului consultativ, convocarea Consiliului Bursei pentru hotararea retragerii de la Cota si avizul CNVM privind retragerea de la tranzactionarea pe piata BVB a actiunilor VEL).
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri