Deprecierea leului pana la 4,2 - 4,25 lei/euro, in acelasi timp cu ieftinirea garantiilor imobiliare pentru creditele Volksbank Romania ar duce la o crestere cu 50% a provizioanelor de risc pentru imprumuturi, a declarat presedintele bancii, Gerald Schreiner.
"Din portofoliul de credite, 80% sunt imprumuturi ipotecare, deci pentru nivelul imprumuturilor neperformante conteaza atat evolutia cursului de schimb, cat si valoarea colateralului", a mai explicat el, potrivit NewsIn.

Schreiner considera ca, in aceste conditii, cresterea cu 50% a provizioanelor constituite pentru imprumuturi, respectiv cu 15 - 16 milioane euro, ar permite inca un avans al profitului Volksbank cu 25% in 2009 fata de anul anterior.

Pentru anul acesta, el estimeaza un profit de 37 - 38 milioane euro, in crestere fata de nivelul de 24,5 milioane euro cu care Volksbank a incheiat anul trecut.

Banca are, in prezent, o retea de 178 de unitati, sucursale si francize, iar pentru anul viitor, Schreiner are in vedere extinderea pana la 200 de unitati, deci intr-un ritm mai lent ca in anii trecuti.

"Pana la finalul primului trimestru al anului viitor, speram sa ajungem la 200 de unitati, numar la care, probabil, ne vom opri pentru 2009. Cel mult, in restul anului, am mai putea deschide inca 5-6 unitati, insa vom vedea care sunt conditiile in a doua parte a lui 2009", a mai precizat Schreiner.

Bancile cu mai putin de 10 angajati pe unitate stau bine

El a spus ca banca nu planuieste restructurari pentru anul viitor, in conditiile in care raportul intre numarul de angajati si de unitati deschise este favorabil.

"Am facut eforturi sa ne extindem, nu ar avea sens sa ne restructuram. Noi avem aproximativ 1.400 de angajati, la un numar de aproape 180 de unitati. In general, daca o banca are mai putin de 10 angajati pe unitate, sta bine", considera Schreier.

Presedintele Volksbank mai spune ca bancile din Romania nu au nevoie de un program de capitalizare de catre stat, in conditiile in care solvabilitatea, la nivelul sistemului bancar, este peste 12%, fata de Austria, de exemplu, unde aceasta se plaseaza la 7-9%.

Cu doua zile in urma, presedintele BRD - Societe Generale, Patrick Gelin, a declarat ca institutiile de credit din Romania "nu au nevoie de genul de sustinere practicat de guvernele occidentale".

Saptamana trecuta, directorul general al Raiffeisen International, Herbert Stepic, a afirmat ca Romania ar avea nevoie de un pachet de masuri de cel mult 10 miliarde euro, cate 5 miliarde euro pentru restabilirea increderii in sistemul bancar si pentru sprijinirea economiei reale.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri