Piata asigurarilor de viata ar putea ajunge la trei miliarde lei in 2010, ceea ce ar reprezenta, la acel moment, aproape o treime (30%) din totalul pietei asigurarilor, datorita cresterii nivelului de constientizare a nevoii de asigurare de viata, a declarat directorul general al Astra.
In 2007, asigurarile de viata au reprezentat 20,1% din totalul pietei, cu un volum de prime brute subscrise de 1,44 miliarde lei.

"Piata din Romania incepe sa se stabilizeze, iar consumatorul de produse de asigurare va constientiza necesitatea asigurarilor de viata si de sanatate ca modalitati de protectie si de acces la servicii medicale de calitate, profesioniste, intr-o retea cu extindere nationala", a declarat directorul general al Astra Asigurari, Radu Mustatea, citat de NewsIn.

Pe de alta parte, piata asigurarilor unit-linked va suferi o scadere in cursul anului urmator, din cauza reducerii veniturilor medii ale populatiei, pierderii locurilor de munca, schimbarii comportamentului privind cheltuielile - in sensul orientarii spre economisire -, a devalorizarii monedei nationale si a scaderii pietei bursiere, estimeaza seful Astra Asigurari.

La produsele de tip unit-linked, companiile plaseaza in fonduri de investitii o mare parte din prima platita, dar riscul investitional apartine clientului, intrucat acesta este cel care decide in care dintre fonduri isi plaseaza banii. Clientul mai decide si nivelul ponderii investite din prima de asigurare, cu conditia sa ramana o anumita suma care sa acopere prima de asigurare de viata.

Mustatea a explicat ca falimentul unor societati notorii sau situatiile dificile ale unor asiguratori de talie internationala vor eroda increderea populatiei in capacitatea companiilor de a-si plati obligatiile.

"De asemenea, companiile de asigurari vor manifesta reticenta in promovarea produselor de tip invesitional din cauza neacoperiri costurilor operationale pe fondul scaderii valorii unitatilor de fond aferente UL (in special titluri financiare cu risc ridicat-obligatiuni, actiuni)", a mai spus el.

Mustatea considera ca piata va scadea in functie de deteriorarea situatiei financiare si de reducerea procentului de crestere economica. "Cel mai probabil se va inregistra o focusare pe produsele de protectie in componenta clasica de investitie", a adaugat el.

Piata romaneasca a asigurarilor va creste cu 10-15% in 2009

"Estimarile noastre in legatura cu evolutia pietei de asigurari in 2009 se cifreaza la o crestere cuprinsa intre 10-15%. Cu o valoare a subscrierilor ce va depasi 2,5 miliarde euro in 2008, industria de profil va avea multe de spus in economia nationala in anii care urmeaza", a mentionat Mustatea.

El considera ca tendinta de crestere normala a pietei asigurarilor va fi influentata in mod negativ in 2009 de turbulentele de pe piata internationala, care se reflecta si in economia romaneasca.

"Vom asista, probabil, la afectarea unor nume mari in piata mondiala, la disparitia unor produse de asigurare, cum ar fi de exemplu asigurarea de risc financiar a creditelor bancare", a mai spus Mustatea.
El estimeaza ca toate liniile de asigurari vor inregistra stagnari sau cresteri foarte mici.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri