Astfel, rata medie a creditelor in lei existente in sold a avansat de la 15,4% pe an in septembrie la 16,05% in octombrie, potrivit buletinului lunar publicat de Banca Nationala a Romaniei (BNR), informeaza NewsIn.

In functie de durata imprumutului, un avans semnificativ l-a inregistrat dobanda medie pentru creditele in lei ale populatiei existente in sold, acordate pe mai mult de cinci ani. In acest caz, dobanda medie a crescut de la 14,06% in septembrie la 14,83% in octombrie.

Cu toate acestea, cea mai ridicata dobanda medie pentru creditele populatiei din sold, acordate in moneda nationala - de 20,70% - au perceput-o bancile, in octombrie, pentru imprumuturile cu o durata mai mica de un an.

In cazul creditelor noi ale populatiei, contractate in lei, dobanda medie in octombrie a avansat pana la 14,98% pe an, fata de 14,36% in septembrie.

In cazul creditelor contractate de firme, cresterile au fost mai importante, cu 1,5 - 2 puncte procentuale, iar pentru creditele noi, cu pana la 4,5 puncte procentuale.

Astfel, pentru imprumuturile existente in sold, in moneda nationala, firmele au platit, in medie, in octombrie, o dobanda anuala de 17,27%, fata de 15,20% in luna precedenta.

Citeste si:

Pentru creditele noi in lei ale firmelor, dobanda medie a urcat la 19,60% pe an in octombrie, de la 15,68% in septembrie.

In cazul creditelor in euro, avansul ratelor medii de la septembrie la octombrie a fost mai redus, mai arata datele BNR.

Astfel, in cazul creditelor in sold ale populatiei, in euro, dobanda medie in octombrie a ajuns la 8,71%, de la 8,67% in luna precedenta, in timp ce, in cazul firmelor, aceasta a avansat de la 8,14% in septembrie la 8,42% in octombrie.

Pentru creditele noi in euro ale populatiei, dobanda media a stagnat, plasandu-se la 7,67% pe an in octombrie, fata de 7,705 pe an in septembrie, pe fondul unui volum scazut al imprumuturilor acordate de banci.

Imprumuturile noi ale firmelor, in euro, au afisat o crestere a dobanzii medii in octombrie la 8,66%, de la 8,15% in luna precedenta.