Ratele medii ale dobanzilor practicate de institutiile de credit au crescut semnificativ in octombrie fata de luna precedenta, cu cel mult un punct procentual in cazul imprumuturilor populatiei, dar si cu mai mult de 4 puncte procentuale in cazul firmelor, arata datele BNR.
Astfel, rata medie a creditelor in lei existente in sold a avansat de la 15,4% pe an in septembrie la 16,05% in octombrie, potrivit buletinului lunar publicat de Banca Nationala a Romaniei (BNR), informeaza NewsIn.

In functie de durata imprumutului, un avans semnificativ l-a inregistrat dobanda medie pentru creditele in lei ale populatiei existente in sold, acordate pe mai mult de cinci ani. In acest caz, dobanda medie a crescut de la 14,06% in septembrie la 14,83% in octombrie.

Cu toate acestea, cea mai ridicata dobanda medie pentru creditele populatiei din sold, acordate in moneda nationala - de 20,70% - au perceput-o bancile, in octombrie, pentru imprumuturile cu o durata mai mica de un an.

In cazul creditelor noi ale populatiei, contractate in lei, dobanda medie in octombrie a avansat pana la 14,98% pe an, fata de 14,36% in septembrie.

In cazul creditelor contractate de firme, cresterile au fost mai importante, cu 1,5 - 2 puncte procentuale, iar pentru creditele noi, cu pana la 4,5 puncte procentuale.

Astfel, pentru imprumuturile existente in sold, in moneda nationala, firmele au platit, in medie, in octombrie, o dobanda anuala de 17,27%, fata de 15,20% in luna precedenta.

Pentru creditele noi in lei ale firmelor, dobanda medie a urcat la 19,60% pe an in octombrie, de la 15,68% in septembrie.

In cazul creditelor in euro, avansul ratelor medii de la septembrie la octombrie a fost mai redus, mai arata datele BNR.

Astfel, in cazul creditelor in sold ale populatiei, in euro, dobanda medie in octombrie a ajuns la 8,71%, de la 8,67% in luna precedenta, in timp ce, in cazul firmelor, aceasta a avansat de la 8,14% in septembrie la 8,42% in octombrie.

Pentru creditele noi in euro ale populatiei, dobanda media a stagnat, plasandu-se la 7,67% pe an in octombrie, fata de 7,705 pe an in septembrie, pe fondul unui volum scazut al imprumuturilor acordate de banci.

Imprumuturile noi ale firmelor, in euro, au afisat o crestere a dobanzii medii in octombrie la 8,66%, de la 8,15% in luna precedenta.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri