Ratele medii ale dobanzilor la credite au crescut mai mult la firme decat la populatie

Ratele medii ale dobanzilor practicate de institutiile de credit au crescut semnificativ in octombrie fata de luna precedenta, cu cel mult un punct procentual in cazul imprumuturilor populatiei, dar si cu mai mult de 4 puncte procentuale in cazul firmelor, arata datele BNR.

Astfel, rata medie a creditelor in lei existente in sold a avansat de la 15,4% pe an in septembrie la 16,05% in octombrie, potrivit buletinului lunar publicat de Banca Nationala a Romaniei (BNR), informeaza NewsIn.

In functie de durata imprumutului, un avans semnificativ l-a inregistrat dobanda medie pentru creditele in lei ale populatiei existente in sold, acordate pe mai mult de cinci ani. In acest caz, dobanda medie a crescut de la 14,06% in septembrie la 14,83% in octombrie.

Cu toate acestea, cea mai ridicata dobanda medie pentru creditele populatiei din sold, acordate in moneda nationala - de 20,70% - au perceput-o bancile, in octombrie, pentru imprumuturile cu o durata mai mica de un an.

In cazul creditelor noi ale populatiei, contractate in lei, dobanda medie in octombrie a avansat pana la 14,98% pe an, fata de 14,36% in septembrie.

In cazul creditelor contractate de firme, cresterile au fost mai importante, cu 1,5 - 2 puncte procentuale, iar pentru creditele noi, cu pana la 4,5 puncte procentuale.

Astfel, pentru imprumuturile existente in sold, in moneda nationala, firmele au platit, in medie, in octombrie, o dobanda anuala de 17,27%, fata de 15,20% in luna precedenta.

Pentru creditele noi in lei ale firmelor, dobanda medie a urcat la 19,60% pe an in octombrie, de la 15,68% in septembrie.

In cazul creditelor in euro, avansul ratelor medii de la septembrie la octombrie a fost mai redus, mai arata datele BNR.

Astfel, in cazul creditelor in sold ale populatiei, in euro, dobanda medie in octombrie a ajuns la 8,71%, de la 8,67% in luna precedenta, in timp ce, in cazul firmelor, aceasta a avansat de la 8,14% in septembrie la 8,42% in octombrie.

Pentru creditele noi in euro ale populatiei, dobanda media a stagnat, plasandu-se la 7,67% pe an in octombrie, fata de 7,705 pe an in septembrie, pe fondul unui volum scazut al imprumuturilor acordate de banci.

Imprumuturile noi ale firmelor, in euro, au afisat o crestere a dobanzii medii in octombrie la 8,66%, de la 8,15% in luna precedenta.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Citește și
De unde vor pensionarii să fie luați bani pentru majorarea cu 40%
Setari Cookie-uri