Leul s-a apreciat nesemnificativ (0,02%) pana la un curs de referinta anuntat de Banca Nationala a Romaniei (BNR) de 3,9297 lei/euro, in ciuda deprecierii constante din piata, pana la aproximativ 3,9350 lei/euro, cu o tendinta in contrast cu monedele din regiune.
Luni, Banca Nationala a Romaniei (BNR) anuntase un curs de referinta de 3,9305 lei/euro.

"Incepand din 2004, acesta este singurul sfarsit de an in care moneda nationala a ramas pe depreciere. In piata sunt vanzari de euro la casele de schimb valutar, insa banii sunt absorbiti de piata sau volumul schimburilor nu a fost foarte mare. Este posibil sa fie si un efect psihologic asupra persoanelor care se asteapta la un curs mai ridicat in ianuarie si prefera sa schimbe bani acum, sau cei care pleaca de sarbatori in strainatate si isi schimba leii abia acum", a spus un dealer din piata, ciatat de NewsIn.

Leul a deschis sedinta usor sub nivelul de luni seara, la aproape 3,9150 lei/euro, pentru a se deprecia constant ulterior, pana la 3,9353 lei/euro. La 13:23, bancile cumparau un euro cu 3,9320 lei si il vindeau cu 3,9380 lei.

In regiune, zlotul s-a apreciat in prima faza de la 4,1470 la 4,0935 unitati/euro, pentru a reveni apoi in apropierea nivelului din deschidere, in timp ce forintul s-a intarit de la 264,7 la 263,35 unitati/euro.

Fata de dolarul american, cursul de referinta publicat marti de BNR arata o usoara depreciere a leului (0,07%), pana la 2,8085 lei/euro, de la 2,8066 lei/euro, cat era luni.

Pe pietele internationale, moneda americana a fluctuat in intervalul 1,3930 si 1,4020 dolari/euro. La 13:23, ora Romaniei, dolarul era pe o tendinta de apreciere, iar euro era cotat la 1,3993 dolari.

Banca Nationala a Romaniei a afisat, in prima parte a zilei de luni, un nivel mediu al dobanzii la depozitele atrase (ROBID) pentru o zi (overnight) de 6,34% pe an, cu mult sub cel din sedinta anterioara, de 9,88% pe an, iar pentru depozitele overnight plasate (ROBOR), dobanda a coborat la 6,92%, de la 10,38% pe an, cat era vineri.

Pe piata monetara, dobanzile la depozitele pentru o zi de tip overnight au coborat semnificativ, la 6-7% pe an, cu mult sub dobanda de politica monetara, de 10,25% pe an, lichiditatea din piata fiind ceva mai mare in ultima zi de contituire a rezervelor minime obligatorii.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri