Banca Romaneasca va reduce din 25 decembrie rata dobanzii de referinta pentru calculul dobanzii variabile la creditele ipotecare in euro, dolari si franci elvetieni si o va majora pe cea pentru creditele ipotecare in yeni.
Astfel, din 25 decembrie, Banca Romaneasca va aplica indicii de referinta valabili in 15 decembrie, pentru calculul dobanzii la creditele in valuta, la care va adauga marja contractuala, ce ramane nemodificata.

La creditele in euro, rata dobanzii de referinta se va reduce de la 4,958% la 3,3290%, la credite ipotecare in dolari de la 2,8162% la 1,8712%, in timp ce la credite ipotecare in franci elvetieni rata dobanzii de referinta va scadea de la 2,7183% la 0,8167%.

Totodata, Banca Romaneasca va majora dobanda de referinta pentru creditele in yeni, de la 0,8856% la 0,9454%, se arata in comunicat.

De asemenea, la creditele imobiliare in euro si dolari, rata dobanzii de referinta se va diminua la aceleasi valori ca si pentru creditele ipotecare.

Pe de alta parte, banca a anuntat ca va pastra nemodificata rata dobanzii de referinta folosita la calculul dobanzii variabile la creditele in moneda nationala la nivelul actual, de 12,80%, desi indicele ROBOR din data de 15 decembrie 2008 inregistra o valoare de 15,53%.

Directorul general Bancii Romanesti, Andreas Maragkoudakis, declarase, pentru NewsIn, ca banca va reduce dobanzile la credite, in ciuda costului ridicat al finantarii, pentru a evita neplata creditelor de catre clientii bancii.

"Prognoza mea e ca bancile vor trebui sa se regleze pentru a nu avea multe credite neperformante. Noi ne vom regla dobanzile la un nivel la care credem ca oamenii vor putea plati, in ciuda costului mare de finantare", a spus Maragkoudakis.

Maragkoudakis a mai spus ca se asteapta ca, in 2009, la nivelul intregului sistem bancar romaneasc, rata creditelor neperformante sa ajunga la 7% pe creditele de nevoi personale si pana la 3% pe creditele ipotecare.

Banca are o retea de 145 de sucursale si vrea ca in 2009 sa se extinda cu cel mult 10 unitati, conform datelor furnizate de presedintele bancii.

La finalul acestui an, subsidiara din Romania a grupului grecesc National Bank of Greece (NBG) asteapta un profit de 23 milioane euro, cu 45% peste estimarile initiale, si active de 2,8 miliarde euro.

Banca Romaneasca are un capital social de 160 de milioane euro si va ajunge la finalul acestui an la o capitalizare de aproximativ 210 milioane euro.

Banca Romaneasca este detinuta in proportie de 88,86% de catre cel mai mare grup bancar elen, NBG, iar Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) are o participatie de 10,18%.

National Bank of Greece mai controleaza in Romania, in afara de Banca Romaneasca, si companiile ETEBA Romania, Societatea de Asigurare-Reasigurare Eleno-Romana Garanta si Eurial Leasing.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri