"Daca dam la o parte entuziasmul generat de cresterea economica si ne uitam la deficitul bugetar, el nu va fi de 2,7% din produsul intern brut (PIB), asa cum a fost anuntat, ci, in realitate, va ajunge la 5% din PIB. Aceasta este realitatea de la care va porni urmatorul guvern si, daca luam in calcul si cresterea economica din 2009 care va incetini sau poate chiar va stagna, misiunea de a reduce deficitul la 1,7% din PIB in 2009 va fi foarte greu de atins", a spus Radulescu.

Totodata, diminuarea veniturilor catre bugetul de stat si majorarile pensiilor din ani anteriori care "vor musca din bugetul de stat in 2009" va ingreuna foarte mult diminuarea deficitului public la nivelul tintit de noul guvern, a mai spus Radulescu.

"In 2009 luam din plin cresterea pensiilor din anii anteriori, dar, daca guvernul se tine de promisiune si reduce deficitul bugetar, ar fi un factor pozitiv care ar ajuta economia sa reia ciclul de crestere. Putem da mariri de salarii si pensii in continuare, dar la anul vom plati foarte scump", a adaugat el.

Citeste si:

Pe de alta parte, directorul din cadrul directiei de audit a Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a precizat, referitor la revizuirea estimarii de catre Fitch privind cresterea economica din 2009 de la 3% la 1%, ca "toata lumea care face prognoze trebuie sa ia in calcul ca modelele nu se mai potrivesc demult".

"Cel mult putem incerca sa facem niste evaluari pornind de la rationamente logice, dar nici ele nu mai pot functiona asa cum trebuie, pentru ca au aparut prea multe elemente de incertitudine", a mentionat Radulescu.
Varujan Vosganian, fostul ministru al Economiei si Finantelor, declarase, saptamana trecuta, ca deficitul bugetar al Romaniei s-ar putea adanci la 3-4% din PIB in 2008, in functie de veniturile la buget din noiembrie si decembrie.

De asemenea, noul ministru al Finantelor, Gheorghe Pogea, a declarat, la finalul saptamanii trecute, ca deficitul bugetului de stat se plaseaza, in prezent, la 3,67% din PIB si ar putea atinge 4% din PIB pana la finalul acestui an.