Ministerul de Finante a atras anul trecut 12,46 miliarde lei (3,4 miliarde euro) prin emisiuni de titluri de stat, reprezentand 94% din valoarea anuntata, fata de 9 miliarde lei obtinute in 2007 prin emisiuni de certificate de trezorerie si obligatiuni benchmark, potrivit datelor ministerului.
Finantele anuntasera ca in 2008 intentioneaza sa emita titluri de stat in valoare de 12,7 miliarde lei, dar in decembrie au lansat o emisiune suplimentara de 500 milioane lei, ceea ce a urcat valoarea titlurilor de stat licitate anul trecut la 13,2 miliarde lei, iar numarul licitatiilor - la 49.

Anul trecut statul a organizat 12 licitatii pentru vanzarea de certificate de trezorerie cu discont la 12 luni, in valoare de circa 3,08 miliarde lei, tot 12 licitatii pentru certificate de trezorerie la sase luni, de 3,98 miliarde lei si trei licitatii pentru certificate de trezorerie la trei luni de 1,8 miliarde lei.

Totodata, Finantele s-au mai imprumutat de la banci prin 11 emisiuni de obligatiuni benchmark cu scadenta la cinci ani, in valoare de 1,4 miliarde lei, si prin 10 pentru obligatiuni cu maturitate de trei ani, in suma de 2,15 miliarde lei. Statul a mai organizat in ianuarie si o licitatie pentru obligatiuni benchmark pe 10 ani, la care a respins insa toate ofertele.

Statul a mai respins ofertele in cadrul a sase licitatii (trei pentru certificate cu maturitate la sase luni, doua pentru obligatiuni pe cinci ani si una pentru certificate la 12 luni).

Statul a atras cei mai multi bani - 1,03 miliarde lei - in luna decembrie, prin intermediul certificatelor de trezorerie cu discont scadente la sase luni.

Dobanzi din ce in ce mai mari

Dupa jumatatea lui 2008, atat randamentele medii, cat si cele maxime au urcat tot mai mult, in contextul cresterii dobanzilor din piata, dupa inasprirea severa a politicii monetarea Bancii Nationale a Romaniei (BNR). Astfel, banca centrala a majorat dobanda cheie de la 7% in vara lui 2007 la 10,25% in prezent.

In ianuarie 2008, randamentul mediu la certificatele de trezorerie cu discont la 12 luni era 9,29% pe an, iar cel maxim - 9,50%, in timp ce in decembrie valorile pentru acelasi tip de titluri de stat urcasera la 14,23% pe an, respectiv 14,24% pe an.

La certificatele de trezorerie cu discont pe sase luni, randamentul mediu era de 8,76% pe an in ianuarie 2008, dar a sporit la 14,22% pe an in decembrie 2008, iar cel maxim a variat de la 9% pe an in prima luna a anului trecut pana la 14,25% pe an in ultima luna.

Spre sfarsitul lui 2008, din nevoia de a atrage mai multe fonduri pe termen scurt, Finantele au lansat si emisiuni de certificate de trezorerie cu discont la trei luni. In noiembrie, randamentul mediu era de 14,19% pe an, iar cel maxim de 14,25% pe an. In schimb, in decembrie, randamentul mediu a crescut la 14,23% pe an, iar cel maxim s-a mentinut la 14,25% pe an.

In ce priveste obligatiunile benchmark pe trei ani, pentru cele lansate in februarie, randamentul mediu a fost de 9,31% pe an, in timp ce in decembrie, acesta urcase la 13% pe an, iar randamentul maxim a variat intre 9,50% pe an in februarie si 13% pe an in decembrie.

Finantele au mai vandut si obligatiuni benchmark pe cinci ani, cu un randament mediu de 8,97% pe an si unul maxim de 9% pe an in februarie 2008, respectiv de 13% pe an cel mediu si tot 13% pe an cel maxim acceptate in ultima luna a anului trecut.

Nevoia de bani a Finantelor vine pe fondul exploziei deficitului bugetar in ultimele doua luni din 2008, noul guvern avertizand chiar ca acestaar putea ajunge la aproximativ 5% din produsul intern brut (PIB) pentru intregul an 2008, de peste doua ori peste tinta de 2,3% din PIB, stabilita de vechiul guvern.

In prima parte a lui 2009, Ministerul Finantelor Publice (MFP) va anunta lunar emisiunile de titluri de stat pana la aprobarea Legii privind bugetul de stat. In prima luna din acest an, ministerul intentioneaza sa atraga 4 miliarde lei prin sase emisiuni de titluri de stat.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri