Datorie pe card de... 198.000 de dolari

La un an de la constituire, Biroul de Credit a inregistrat noi recorduri la nivelul restantelor din contul unui singur debitor persoana fizica, cea mai mare datorie ridicandu-se la 198.000 de dolari (echivalentul a 550.000 lei sau 5,5 miliarde lei vechi), a spus ieri directorul general al societatii, Serban Epure.

Finantarea a fost acordata printr-un card de credit, iar intarzierea la plata se depaseste de 180 de zile. La imprumuturile in euro, recordul se ridica la 133.000 de euro, si reprezinta tot o finantare accesata printr-un card de credit. Epure nu a mentionat numele bancilor care au acordat aceste credite, si nici al datornicilor. Cea mai mare restanta in moneda nationala corespunzatoare unui singur client atinge 4,8 miliarde de lei. La finele lunii iulie, numarul maxim de restante a fost consemnat in contul unei persoane fizice din Bihor, de 26 de ani, care are rate neachitate la timp prin 10 imprumuturi atrase la noua banci, insa de doar 38 milioane lei vechi. In urma constatarilor Biroului de Credite, persoana in cauza a achitat trei din cele zece credite. Din totalul de 600.000 de persoane cu datorii la banci, un numar de 21.000 de datornici inregistreaza intarzieri la plata la cel putin doua banci.

Frecventa rau- platnicilor este mai mare pentru categoria de varsta cuprinsa intre 35 si 39 de ani. La finele lunii iulie aveau restante curente, adica inca neachitate, un numar de 160.000 de persoane. Epure a mai aratat ca Biroul a emis catre banci peste doua milioane de raportari incepand cu august 2004, fata de o estimare initiala de 1,3 -1,4 milioane de raportari. Costul unei raportari este de 25.000 de lei. Biroul de Credit acopera cu date privind restantierii peste 95%-97% din piata finantarilor pentru persoane fizice, primind informatii de la 25 banci si o societate de credit.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Setari Cookie-uri