Piata romaneasca de asigurari va fi caracterizata in 2009 de temperarea cresterii, ca efect al problemelor din piata auto, si de mentinerea unui avans mai mare pe segmentul de asigurari de viata, inca subdezvoltat, firmele concentrandu-se mai mult spre obtinerea de profit si mai putin spre volum.
Jucatorii estimeaza ca temperarea cresterii pietei va veni dinspre segmentele de asigurari de credite si Casco, din cauza incetinirii creditarii bancare si a prabusirii vanzarilor de autovehicule incepand din ultimele luni ale anului 2008.

Insa seful arbitrului asigurarilor vede, totusi, o crestere a pietei cu doua cifre, sustinuta mai ales de segmentul asigurarilor de viata.

"Piata asigurarilor din Romania va creste, probabil, intr-un ritm de 12-15% in 2009, intr-un scenariu pesimist, comparativ cu cresterea de 25% estimata pentru 2008, pe fondul turbulentelor de pe plan international", a declarat, citat de NewsIn, presedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), Angela Toncescu.

Seful CSA estimeaza ca piata de asigurari va depasi nivelul de 10 miliarde lei in 2009, tinand cont de valoarea pietei din 2007, de 7,17 miliarde lei, si de cresterile estimate pentru 2008 si 2009.

"In situatii de criza, asigurarile de viata isi pot dovedi utilitatea, astfel ca este de asteptat ca si in 2009 subscrierile pe aceste forme de asigurare sa creasca intr-un ritm mai ridicat decat asigurarile generale", a estimat Toncescu.

O parte din asiguratorii din Romania aproba estimarile CSA, asteptandu-se ca turbulentele de pe marile piete financiare sa aiba un impact si asupra pietei romanesti, insa fara a o zdruncina.

Directorul general al Astra Asigurari, Radu Mustatea, se asteapta la o crestere a pietei cuprinsa intre 10 si 15% in 2009, de la o valoare estimata de 2,5 miliarde euro in 2008.

"Tendinta de crestere normala a pietei asigurarilor va fi influentata in mod negativ in 2009 de turbulentele de pe piata internationala, care se reflecta si in economia romaneasca", a spus Mustatea, care estimeaza ca toate liniile de asigurari vor inregistra stagnari sau cresteri foarte mici.

Directorul general al Clal Romania, Valentin Tuca, estimeaza un avans de circa 15%, calculat la valori in lei. El vede o mentinere a ritmului crescator al pietei de asigurari, in conditiile in care tarifele se majoreaza, pe fondul cresterii limitelor de acoperire.

Reprezentantii asiguratorului francez Groupama, care s-a extins recent pe piata romaneasca prin preluarea preluarea a trei asiguratori (BTAsigurari, OTP Garancia Romania si Asiban), se asteapta ca piata asigurarilor sa avanseze cu doua cifre si in 2009, in pofida turbulentelor financiare internationale.

Totusi, alti jucatori vad mai degraba o stagnare sau o crestere cu o singura cifra a pietei, pe fondul problemelor generate de criza.

"Piata de asigurari din Romania ar putea stagna in 2009 fata de anul anterior ori va inregistra un avans de sub 10%, cele mai afectate segmente fiind asigurarile de credite si Casco, pe fondul crizei mondiale", a declarat pentru NewsIn directorul general al EuroIns Romania, Bogdan Stan.

Insa Seful EuroIns Romania este mai putin optimist in privinta asigurarilor de viata, anticipand o usoara scadere a pietei pe acest segment, din cauza reducerii puterii de cumparare a romanilor, dar si a cresterii somajului.

Miza pe profit si nu pe cota de piata in 2009

Dupa ce au inregistrat pierderi in 2006 si 2007, asiguratorii cauta modalitati de a iesi din impas, prin segmentarea clientelei, introducerea fransizei si aplicarea unui control mai atent al daunelor.

Cristian Constantinescu, directorul general al Allianz-Tiriac Asigurari - cel mai mare jucator de pe piata romaneasca -, a precizat ca societatea pe care o conduce mizeaza pe profit in 2009 si nu neaparat pe atingerea unei cote de piata.

Constantinescu estimeaza ca asiguratorii din Romania ar avea nevoie de un flux de capital de 200 milioane euro sau chiar mai mult in 2009, daca se ia in calcul o corelare a dinamicii pierderilor cu cea a injectiilor de capital ale actionarilor de pana acum.

De altfel, seful Allianz-Tiriac estimeaza ca pierderile inregistrate de asiguratori in 2008 le vor depasi pe cele din 2007.

In primele zece luni din 2008, actionarii au injectat 150 milioane euro in capitalul social al asiguratorilor, pentru a le sustine activitatea, pe fondul cresterii daunalitatii.

In acest context, Constantinescu considera ca actionarii vor stopa "lupta pentru cota de piata" si vor prefera o stagnare a dezvoltarii, cu conditia ca afacerile sa fie profitabile.

Si directorul general al Clal Romania, Valentin Tuca, a mentionat ca asiguratorul pe care il conduce va pune accent pe profit si nu pe volumul afacerilor. "Tot mai multi asiguratori isi pun problema profitului si mai putin a volumului, care se va reflecta asupra avansului pietei", a spus Tuca.

"Nu vom face compromisuri in calitatea actului de subscriere si vom incerca evitarea experientelor negative ale pietei locale de asigurari, acordand mai multa atentie calitatii decat volumului", a adaugat el.

De altfel, asiguratorii subliniaza ca piata nu va mai putea functiona la parametri normali daca nu va genera profituri pentru companii si pentru actionarii acestora.

"Piata nu poate functiona daca toti acesti actori pierd bani. Trebuie sa gasim un nivel de profitabilitate normal pentru activitatile noastre", a declarat reprezentantul Groupama in Romania, Denis Rousset.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri