Ministerul Finantelor Publice (MFP) au atras ieri, in cadrul primei licitatii din acest an, 566,89 milioane lei (140,7 milioane euro) prin vanzarea de certificate de trezorerie cu discont la o luna, cu un randament mediu record de 14,24%, sub nivelul programat, de 1 miliard de lei, potrivit datelor publicate de banca centrala.

MEF a atras ceva mai mult de jumatate (56,7%) din valoarea anuntata initial, de 1 miliard lei.

Randamentul maxim acceptat de MFP pentru titlurile cu scadenta la o luna a fost de 14,25%, similar dobanzii percepute de Banca Nationala a Romaniei (BNR) la facilitatea de credit (lombard).

Bancile au depus oferte totale in valoare de 1,4 miliarde lei, de circa 2,5 ori mai mare decat suma atrasa de MEF.
Ministerul Finantelor Publice (MFP) si-a propus sa vanda in ianuarie 2009 titluri de stat de 4 miliarde lei (circa 1 miliard euro), in scopul finantarii si refinantarii datoriei publice.

Nevoia de bani a Finantelor vine pe fondul exploziei deficitului bugetar in ultimele doua luni din 2008, noul guvern avertizand chiar ca acesta ar putea ajunge la aproximativ 5% din produsul intern brut (PIB) pentru intregul an 2008, de peste doua ori peste tinta de 2,3% din PIB, stabilita de vechiul guvern.

Ministerul va anunta lunar emisiunile de titluri de stat de anul acesta pana la aprobarea Legii privind bugetul de stat pe 2009, in contextul in care datele macroeconomice care au stat la baza acesteia ar putea fi modificate, pe fondul crizei.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Citește și
În sfârșit! Poți plăti cu cardul contactless direct în autobuzele STB
Setari Cookie-uri