SIF-urile si intrarea la tranzactionare a SSIF Broker au fost principalele evenimente ale saptaminii trecute. La SIF-uri entuziasmul cumparatorilor a fost alimentat de repunerea pe tapet a majorarii pragului de detinere.
E vorba de o instructiune pregatita de CNVM ce ar urma sa schimbe limitarile din statutul SIF privind detinerile de actiuni (eternul prag de 0,1%), instructiune care va fi definitivata in urma unor consultari comisie-conducerea societatilor de investitii. Indicele BET-FI a mai cistigat in aceasta saptamina 16 a. SIF-urile si-au depasit insa activul net unitar si au PER-uri (raport pret/profit net) de peste 14.

Nici la capitolul dividende situatia nu e la fel de roz ca alta data. De exemplu, la Moldova, dividendul brut propus de conducere este de 600 lei (540 lei net), ceea ce reprezinta in acest moment sub 5% din pretul unei actiuni. In cazul SSIF Broker, investitorii au putut subscrie actiuni la un pret de 15.000 lei (10.000 lei este valoarea nominala) in cadrul unei oferte publice initiale de vinzare ce s-a desfasurat intre 25 octombrie si 19 noiembrie 2004. In acest caz, a fost vorba de o suprasubscriere, cota de alocare ulterioara fiind de 1:3. Vineri, actiunile BRK s-au tranzactionat pentru prima data la BVB si au devenit vedeta zilei, volumul schimburilor totalizind 121 miliarde lei. Pretul unei actiuni a oscilat intre 36.000 si 45.000 lei, ceea ce apropie cistigul celor care au subscris anul trecut si au vindut vineri de 200a. La un profit pe 2004 de 70 de miliarde lei, societatea are un PER de 13. Grosul veniturilor sale vine din plasamente financiare (este un investitor important in actiuni cotate) si nu din activitatea de intermediere, ceea ce face ca pretul actiunilor sa fie influentat de evolutia bursei in ansamblu. Rompetrol Rafinare a anuntat ca investitorii au achizitionat 3,6 miliarde din cele 5,23 miliarde actiuni oferite in cadrul majorarii de capital cu aport in numerar (1.000 lei/actiune pretul de subscriere), care a avut ca data-limita de subscriere 21 ianuarie. Actiunile nesubscrise urmeaza sa fie anulate.

Familia obligatiunilor municipale de la bursa a crescut cu un nou membru. E vorba de listarea obligatiunilor Deva, a doua emisiune, cu un volum de 19,16 miliarde lei. In perioada urmatoare, trendul pe care se vor inscrie actiunile cotate va fi influentat mult de rezultatele financiare preliminare care vor fi anuntate de companii. Cred ca va fi o usoara scadere sau, oricum, o stagnare la preturile actuale, spune Bogdan Milea de la Interfinbrok Corporation.

Top 5+

1. Chimopar Bucuresti +61,2%
2. Artrom Slatina +42,1%
3. Compa Sibiu +28%
4. SIF Moldova +26,4%
5. Carbid-Fox Tirnaveni +26,3%

Top 5-

1. Rompetrol Rafinare -5,6%
2. Amonil Slobozia -4,5%
3. Maillis Romania -4,4%
4. Rafinaria Astra -4%
5. Rolast Pitesti -3,4%
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri