Moneda nationala a depasit pragul psihologic de 4,2 lei/euro pe piata valutara, pe fondul asteptarior negative legate de evolutia economiei romanesti, care au determinat o depreciere mai pronuntata a leului decat a altor valute emergente, desi tendinta in zona a fost similara.

Deprecierea leului in primele zile ale lui 2009 a fost mai rapida decat anticipa piata, in conditiile in care cei mai multi dintre analisti se asteptau la o depreciere a leului pana la 4,2 lei/euro in primul trimestru al acestui an.

"Nivelul de 4,2 lei/euro pare sa prezinte o relativa rezistenta. Cred ca toate cifrele negative din ultima perioada, privind economia, au contribuit la prabusirea leului. In regiune este o tendinta usoara de depreciere, dar poate nu la fel de pronuntata ca la noi", a spus dealerul-sef al Bancii Transilvania, Ioan Birle, citat de NewsIn.

Leul a depasit 4,2 lei/euro in debutul sedintei, insa, in jurul orei 10:20 a revenit la cotatii sub acest prag. La ora 10:30, bancile cumparau un euro cu 4,1855 lei si il vindeau cu 4,1985 lei.

Pe pietele internationale, moneda americana a oscilat intre 1,3633 si 1,3721 dolari/euro, iar la 10:30, ora Romaniei, euro era cotat la 1,3665 dolari.

Pe piata monetara, dobanzile la depozitele pentru o zi (de tip overnight) se mentin la 12-13% pe an, peste dobanda de politica monetara, de 10,25% pe an, si usor sub dobanda perceputa de BNR la facilitatea de credit (lombard), de 14,25% pe an.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
4 sfaturi financiare cand calatoresti in strainatate