Moneda nationala a atins astazi minimul istoric in fata euro la cursul de referinta al bancii centrale, dupa ce a pierdut peste 7 bani (1,79%) fata de ziua precedenta, la 4,2127 lei/euro, pe fondul lipsei de valuta si a speculatiilor din piata.
[Update2] Leul s-a stabilizat pe finalul ultimei sedinte a saptamanii la 4,2250 lei/euro, dupa o depreciere semnificativa pana la noi nivele minime pentru moneda nationala, pe fondul miscarilor speculative ale jucatorilor ce au generat o cerere ridicata de valuta.

"Piata s-a mai linistit, iar cotatiile sunt ceva mai largi. Cursul e posibil sa se fi stabilizat si pentru ca este final de saptamana, dar si ca un recul dupa depreciere, pentru ca nu au fost vanzari masive sau o interventie", a declarat un dealer din piata, citat de NewsIn.


[Update1]
Leul continua deprecierea pe piata interbancara

Moneda nationala continua sa se deprecieze puternic pe piata valutara interbancara, iar cursul de schimb a ajuns la 4,24 lei/euro, pe fondul cererii mari de valuta din piata si a miscarilor speculative.


Cel mai ridicat curs de referinta anuntat de Banca Nationala a Romaniei (BNR) pana in prezent a fost cel din 6 ianuarie 2004, de 4,1438 lei/euro.

BNR afisase ieri un curs de referinta de 4,1385 lei/euro.

"A fost un puseu de crestere a cursului pe fond speculativ in principal, iar jucatorii par sa speculeze deficitul temporar de valuta din piata. Cu toate acestea, celelalte monede din regiune par destul de stabile si au o evolutie constanta, fluctand pe un interval restrans", a spus un dealer din piata, citat de NewsIn.

Analistii estimau un curs de schimb de 4,2 lei/euro undeva in primul trimestru din 2009, spunand ca deprecierea leului, care ar putea scoate la iveala efectele adverse ale indatorarii in valuta a populatiei, nu poate fi evitata fara inasprirea politicii bugetare.

Economistul-sef al Raiffeisen Bank Romania, Ionut Dumitru, spunea ca moneda nationala se va deprecia pana la 4,2 lei/euro in primele trei luni ale lui 2009, "conditionat de deciziile luate la nivelul politicii bugetare". "Pe termen scurt, BNR poate tine cursul, dar in continuare avem nevoie de ajutor structural", a completat economistul-sef al Raiffeisen Bank.

Ajunge euro la 4,2 lei?

Leul s-a depreciat inca din debutul sedintei de astazi, de la 4,1757 lei/euro pana la un curs maxim istoric de 4,2310 lei/euro. La 13:10, bancile cumparau un euro cu 4,2232 lei si il vindeau cu 4,2332 lei.

In regiune, monedele emergente s-au depreciat de asemenea in prima faza, insa ulterior au inceput sa recupereze din terenul pierdut. Astfel, dupa o depreciere de la 4,0350 la peste 4,08 unitati/euro, zlotul polonez s-a intarit pana la 4,0450 unitati/euro, in timp ce forintul, dupa ce a pierdut teren in fata euro de la 273 la aproape 277 unitati/euro, a revenit sub nivelul de 276 unitati/euro.

Cotatia euro nu pare sa il ingrijoreze pe guvernatorul Mugur Isarescu, care a dat de inteles ca moneda europeana ar putea sa mai creasca si ca Banca Nationala nu va interveni pentru a sprijini leul. “Credeti ca e mult?”, a raspuns Isarescu, pe treptele bancii centrale, la intrebarea jurnalistilor despre evolutia cursului valutar din ultimele zile.

Isarescu: Credeti ca e mult cat a crescut euro?





Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri