Piata pensiilor private obligatorii (pilon II) a ajuns la active nete de 831,9 milioane lei (208,74 milioane euro) la sfarsitul lui decembrie 2008, in crestere cu 16,23% fata de luna anterioara, potrivit datelor Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).

Cele 14 fonduri de pensii obligatorii aveau, la sfarsitul anului trecut, 4.031.421 de participanti de la care incaseaza contributii, cu 90.437 mai multi decat in noiembrie.

Cea mai mare crestere a activelor - de 18,91% - a fost inregistrata in decembrie de fondul Omniforte, administrat de Omniasig, avansul cel mai scazut fiind inregistrat de fondul de pe pilonul II al BCR, de 14,55%.

Fondul ING continua sa controleze peste o treime (38,7%) din piata pensiilor private de pe pilonul II, cu active de 321,64 milioane lei la finalul lui decembrie.

Randamentul mediu inregistrat de fondurile din piata in opt luni de colectare a contributiilor a depasit nivelul inflatiei, potrivit Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR).

ING a inregistrat cel mai mare randament calculat dupa valoarea unitara a activului net, de 9,81% si a fost urmat de BT Aegon, cu un castig de 7,04%.

La polul opus se situeaza fondurile Bancpost si Prima Pensie, care au inregistrat randamente negative, de 1,57%, respectiv 4,77%.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Inechitatile din domeniul pensiilor: ce anunta Orban