Preturile asigurarilor de credite comerciale au crescut, in medie, cu 15-20%, majorarea fiind chiar de 40% fata de anul trecut in cazul sectoarelor mai riscante de activitate, precum constructiile, a declarat directorul Coface Romania, Cristian Ionescu (foto).
"Am observat o multiplicare a intarzierilor in recuperarea datoriilor. In unele cazuri, este vorba chiar despre falimente ale debitorilor, in altele despre intarzieri foarte mari la plata. Putem spune ca, in prezent, se justifica mult mai mult asigurarea de credite. De altfel, ne asteptam la o crestere foarte puternica a afacerilor noastre pe acest segment", a spus Ionescu, intr-un interviu acordat NewsIn.

El a adaugat ca, din cauza inmultirii alarmante a cazurilor de intarziere la plata, in contextul crizei financiare, preturile pentru asigurarile de credite ale firmelor "au crescut, fata de anul trecut, cu 15 - 20%".

"In constructii, majorarea pretului a fost mai importanta, de 40%, din cauza riscurilor foarte mari pe care le prezinta acest segment. De altfel, pentru constructii, noi am instituit un fel de embargo, nu mai dam asigurari decat pentru clientii vechi, deci in cazuri exceptionale, deoarece este un domeniu blocat", a precizat Ionescu.

Exceptand constructiile, printre segmentele de activitate care prezinta cele mai mari riscuri, directorul Coface a mai enumerat siderurgia si productia de piese auto.

Coface a raportat, in ultimul trimestru din 2008, 99 de cazuri de neplata a datoriilor pe care companiile-cliente le aveau de recuperat, iar dintre acestea 17 sunt falimente ale companiilor debitoare.

"De la intrarea pe piata asigurarilor de credit (in prima parte a lui 2007, n.r), am avut cel mult 3 cazuri de faliment. In ultimul trimestru din 2008, am avut 17 falimente. Cele aproape 100 de cazuri de default inregistrate in intervalul octombrie - decembrie 2008 marcheaza o crestere foarte importanta, inseamna, in medie, 33 de cazuri pe luna, fata de 5-6, cate inregistram in prima parte a anului trecut", a mai explicat Ionescu.

Coface asigura companiile cliente impotriva riscului de neplata a datoriilor pe care alte firme le au, la randul lor, fata de acestea.

Cristian Ionescu a completat ca daunele pentru cele 99 de cazuri de default din ultimul trimestru al anului trecut insumeaza 30 milioane lei (aproximativ 8 milioane euro), valoarea medie pe caz fiind de 80.000 de euro.

In plus, el estimeaza ca numarul cazurilor de insolventa s-a dublat in 2008 fata de 2007 si ca evolutia va fi cel putin aceeasi in acest an.

"Din datele preliminare pe 2008, numarul procedurilor noi de insolventa, deschise anul trecut, a crescut cu 85-90% fata de 2007. In 2009, vom asista, cel mai probabil, la o noua dublare", a mai spus directorul Coface Romania.

Coface Romania mai este activa si pe segmentele informatiilor de credit si colectarii de creante, iar din februarie 2009 va lansa, in Romania, un serviciu de ratinguri solicitate de catre companii, echivalente calificativelor folosite de agentiile traditionale de rating, dupa lansarea recenta, pe aceasta ramura de activitate in plan mondial, de catre compania-mama.

In schimb, Coface a renuntat la planul de debut pe piata de factoring, intentie pe care o anuntase in septembrie anul trecut.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri