Ministerul Finantelor Publice (MFP) a atras, astazi, 1,35 miliarde lei (314 milioane euro) prin depozite cu scadenta la sapte zile, pentru care plateste un randament mediu de 13,99% pe an, sub cel de la licitatia de marti, a declarat un dealer pentru NewsIn.

Randamentul maxim acceptat de MFP a fost de 14%, egal celui pe care ministerul il plateste pentru suma de 1,2 miliarde lei (circa 279 milioane euro), atrasa marti, 13 ianuarie, prin depozite la doua saptamani.

Saptamana trecuta, MFP a atras din piata 1,2 miliarde lei (circa 285 milioane euro) prin depozite la 17 zile, cu un randament mediu anual de 14%, si 1,8 miliarde lei (442 milioane euro), pe 16 zile, la un randament mediu anual de 14,17%.

Pe piata monetara, dobanzile la depozitele pentru o zi de tip overnight se mentin la un nivel asemanator celui din sedinta anterioara, de 12-13% pe an, peste dobanda de politica monetara, de 10,25% pe an.

Finantele intentioneaza sa emita, miercuri, si certificate de trezorerie cu discont pe trei luni, in valoare de 2 miliarde lei, ca parte a programului de licitatii din ianuarie 2009 prin care vrea sa vanda titluri de stat de 5 miliarde lei (aproape 1,2 miliarde euro), in scopul finantarii si refinantarii datoriei publice.

Nevoia de bani a Finantelor vine pe fondul exploziei deficitului bugetar in ultimele luni din 2008, ministrul Finantelor Publice declarand saptamana trecuta ca deficitul bugetului general consolidat a ajuns anul trecut la 4,5% din produsul intern brut (PIB), dupa standardele romanesti, insa a atins 5,21% din PIB dupa standardele europene, potrivit ultimelor date disponibile.


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
Bugetul 2019 a fost votat de Parlament