Eximbank a obtinut anul trecut un profit brut de 98 milioane lei (26,6 milioane euro), in crestere cu 164% fata de 2007, a declarat presedintele bancii, Carmen Radu.

Ea a precizat ca, in prezent, Eximbank are 20% din capital in titluri de stat, in conditiile in care garantiile si asigurarile emise penttru exportatori "trebuie sa aiba in spate capital, iar noi investim in instrumente sigure".

In 2008, numarul de IMM-uri sustinute de Eximbank a crescut cu 23% fata de 2007, a mai precizat Carmen Radu, presedinte si director executiv al bancii, potrivit NewsIn.

Dan Baciu, director de strategie, dezvoltare si politici economice in cadrul Eximbank, apreciaza ca, in 2009, banca ar putea ajunge sa sustina 10% din exporturile romanesti, in conditiile in care concurenta din partea bancilor comerciale a scazut puternic, in contextul crizei.

El a adaugat ca, in perioade dificile din punct de vedere economic, bancile precum Eximbank au o importanta crescuta, jucand un rol de sustinere a economiei.

Eximbank a lansat recent un nou produs cu componenta de ajutor de stat, permisa in UE, respectiv cu un mecanism de stabilizare a ratei de dobanda la creditele de export pe termen mediu si lung "intre 2 si 12 ani".

Exportatorii care apeleaza la aceasta facilitate platesc o dobanda fixa pe toata perioada de derulare a creditului, iar diferentele de dobanda, favorabile sau defavorabile, sunt suportate de Eximbank sau de banca comerciala cu care Eximbank are parteneriat pentru sustinerea exportatorilor.

Valoarea avansului platit este de minimum 15% din valoarea contractului de export, iar creditul trebuie asigurat impotriva riscurilor comerciale si/sau politice, continutul national al bunurilor sau serviciilor exportate urmand sa fie de cel putin 30%.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Citește și
În sfârșit! Poți plăti cu cardul contactless direct în autobuzele STB
Setari Cookie-uri