Kiwi Finance se asteapta sa intermedieze credite de 12,2 milioane euro in primul trimestru din 2009, reprezentand 26% din volumul intermediat in aceeasi perioada din 2008, in urma scaderii dramatice a afacerilor incepand din octombrie 2008, a spus directorul general al companiei.

"Pentru 2009, am luat in calcul o crestere a creditarii cu 15-20%, insa in ultimele luni din 2008, creditarea a scazut la 20-30% din media pe primele noua luni ale anului. In aceste conditii, tintim un volum al creditelor intermediate in primul trimestru de 26% din cel aferent primelor trei luni din 2008", a spus directorul general al companiei, Anca Bidian, citat de NewsIn.

Bidian a mentionat ca, incepand cu luna octombrie, "s-a simtit primul val al incetinirii creditarii, situatie care s-a vazut in datele din noiembrie, insa noi am intrerupt creditarea cu totul".

Cu toate acestea, directorul companiei de brokeraj bancar sustine ca, incepand din ianuarie, bancile au inceput sa dea mai multe imprumuturi, mai mult de jumatate din partenerii Kiwi Finance acordand in prezent credite.

Totodata, efectele crizei s-au simtit mai putin asupra institutiilor financiare nebancare (IFN), care, "daca aveau lichiditati, au avut mult de castigat in aceasta perioada datorita accesului mai usor la credite, chiar daca au marit si ele dobanzile".

Bidian a mai spus ca bancile au redus gradul de indatorare la acordarea unui imprumut pana la 35%, iar nivelul mediu al creditelor a scazut la 5.000 euro pentru cele de nevoi personale si 35.000 euro pentru creditele ipotecare.

"Teoretic, gradul de indatorare se situeaza intre 25% si 60%, insa aici intervin politicile de risc ale bancilor. In prezent, in cazul creditelor ipotecare, bancile mai finanteaza doar 50% din valoarea imobilului in cazul caselor vechi", a mai spus directorul Kiwi Finance.

Bidian sustine ca, si in cazul relaxarii normelor de creditare de catre Banca Nationala a Romaniei (BNR), "accesul mai usor va fi absorbit de deprecierea leului".

In 2008, aproximativ 7% din volumul total al imprumuturilor a fost intermediat de brokerii de credite, cifra urmand insa sa creasca la 10% in 2009, conform datelor furnizate de Bidian.

"Oamenii vor incepe sa apeleze din ce in ce mai mult la consultanti, pentru ca vor avea nevoie de o parere cat mai avizata in actualele conditii de piata", a estimat directorul general al Kiwi Finance.

Compania Kiwi Finance este lider pe piata de brokeraj bancar din Romania si a fost infiintata la sfarsitul anului 2003, sub numele de Gemini Capital Consult. Activitatea companiei se concentreaza pe trei directii principale: consultanta de credite pentru populatie, consultanta de credite pentru firme si consultanta juridica.

In prezent, Kiwi Finance opereaza prin noua sucursale in tara, deschise in Bucuresti, Timisoara, Constanta, Ploiesti, Brasov, Cluj-Napoca, Iasi, Campina si Slatina.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Citește și
Cîţu: Ambiguitatea criteriului Covid a fost eliminată din programul IMM Invest
Setari Cookie-uri