Petrom si Rompetrol Rafinare au scazut si ele cu mai bine de doua procente, prima cu 2,17%, iar cea de-a doua cu 2,02%. Petrom a terminat sedinta bursiera la 0,45 lei pe actiune, iar Rompetrol Rafinare la 0,0969 lei. Banca Transilvania a crescut cu 0,55%, si a ajuns la pretul de 91 de bani pe actiune, dupa ce miercuri scazuse.

Actiunile SIF-urilor au avut o mobilitate mai mica decat de obicei, cel mai tranzactionat fiind SIF Oltenia, cu 1,5 milioane de lei. Acesta a ramas la aceeasi valoare ca si la finalul zilei precedente, la fel ca si SIF Moldova. Celelalte trei societati de investitii financiare au scazut, SIF Transilvania cu 0,6%, SIF Banat Crisana cu 0,62%, iar SIF Muntenia cu 0,85%. "Din pacate a fost o sedinta nu foarte frumoasa", a declarat Razvan Pasol, presedintele Intercapital Invest. "Volumele tranzactionate s-au inscris in linia stabilita in ultimele luni. Scaderea puternica a BRD a venit pentru ca pretul actiunilor a ajuns destul de sus. Dupa reluarea tranzactionarii, titlurile bancii au crescut foarte mult. Era normal sa urmeze o ajustare, iar aceasta a venit acum", a completat el. In afara de BRD, Petrom a avut schimburi ridicate, 3,1 milioane de lei, urmata la distanta de Banca Transilvania, 1,8 milioane de lei, SIF Oltenia si Rompetrol Rafinare. Celelalte patru SIF-uri au avut tranzactii intre 437.000 lei si 810.000 lei, restul emitentilor avand valori modeste ale schimburilor. Per total, valoarea tranzactiilor a scazut de la 19,5 milioane de lei la doar 17,1 milioane, echivalentul a 4,7 milioane de euro.

Indicii au scazut puternic, ca urmare a caderii actiunilor BRD, Petrom si Rompetrol. BET, cel mai important indice al Bursei, a scazut cu 2,10%, pana la 5.581,42 puncte. BET-C, indicele general al BVB, compus din toate titlurile in afara de SIF-uri, a scazut cu 2,03%, iar ROTX, lansat in colaborare cu Bursa de la Viena, a avut un minus de 2,47%. Indicele celor cinci SIF-uri, BET-FI, a coborat doar cu 0,42%, nefiind influentat de ieftinirea puternica a actiunilor BRD.

"Scaderea preturilor are la baza aceeasi problema ca si pana acum: lipsa cumparatorilor puternici, care stau deocamdata in asteptare", a mai spus Pasol. "Am avut un an foarte agitat si instabil. Economia a trecut prin problema impozitarii castigurilor obtinute pe piata de capital, cea a alegerilor anticipate, nesiguranta privind semnarea tratatului de aderare, incertitudinile privind liberalizarea contului de capital. Investitorii mari, in special cei straini, au devenit astfel reticenti", a adaugat presedintele Intercapital. Cresterile au fost ieri putine, insa mari. Carbochim Cluj a urcat cu 10 procente, pana la 2,75 lei, urmata de Electroputere, cu 6,5 procente in plus, si de Prodplast, cu 6,45 procente. Banca Comerciala Carpatica, in crestere cu 0,96%, si Banca Transilvania au fost singurele societati mari de la Bursa care au crescut.

Scaderile au fost mai numeroase, cea mai puternica fiind cea a "Turism, Hoteluri, Restaurante Marea Neagra", cu 8,57%, urmata de Petrolexportimport, cu 6,12% si de BRD. Dintre companiile aflate in scadere, s-au mai evidentiat SSIF Broker, Petrom si Rompetrol, toate cu peste doua procente mai jos fata de ziua precedenta.