Soldul finantarilor externe ale bancilor din Romania a crescut cu 1,25 miliarde euro in ultimul trimestru al anului trecut, pana la 24,294 miliarde euro, resursele nou-atrase depasindu-le pe cele returnate in acest interval, a declarat Nicolae Cinteza, director in cadrul BNR.
"Cresterea s-a localizat pe resursele atrase in lei si euro. La 31 decembrie 2008, soldul era de 24,294 miliarde euro, in conditiile in care la 30 septembrie 2008 sursele atrase de bancile din Romania se ridicau la 23,044 miliarde euro", a explicat directorul Directiei de Supraveghere de la Banca Nationala a Romaniei (BNR), Nicolae Cinteza (foto), relateaza NewsIn.

Cinteza a precizat insa ca varful pentru resursele externe atrase de bancile din Romania a fost atins in noiembrie 2008, depasind 25 miliarde euro.

Din suma inregistrata la finalul anului trecut, aproximativ 61% (14,77 miliarde euro) erau resurse atrase pe termen de peste un an, iar restul (9,52 miliarde euro) erau linii de finantare pe termen scurt, respectiv cu scadente sub un an.

Sursele atrase de bancile din Romania la 31 octombrie 2008
de la bancile mama se ridicau la 22,5 miliarde euro, reprezentand aproape 90% din sursele de finantare straine atrase de sistemul bancar romanesc. Alte doua miliarde euro erau sume atrase de pe pietele externe, 346,5 milioane euro - bani de la BERD, 9,9 milioane euro reprezentau sume de la BIRD (Banca Mondiala), iar 123 milioane euro de la BEI.

Ca maturitate, finantarile din strainatate ale sistemului bancar romanesc la finalul lui octombrie erau, in proportie de 59% cu scadente mai mari de un an, restul fiind resurse atrase pe cel mult 12 luni.

In functie de valuta in care au fost acordate, finantarile de la bancile mama erau formate, la 31 octombrie 2008, in proportie de 45% din resurse in euro, 34% in lei, 10% in dolari si 11% in alte monede.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri