Presedintele Senatului Mircea Geoana a declarat vineri ca, in conditiile in care creditarea economiei reale "este practic paralizata", o solutie ar putea fi capitalizarea agresiva a CEC-ului, ce ar putea fi transformata intr-o banca pentru IMM-uri.

Liderul PSD a apreciat vineri, in cadrul Conferintei Nationale a Confederatiei Patronale din Romania, ca in situatia in care nu mai exista alta banca romanesca care sa poata fi stimulata sa crediteze Romania, ar trebui "sa facem din EximBank si din CEC acest pandant de garantare, poate chiar o garantare de risc monetar, de rata de schimb", potrivit NewsIn.

"Suntem foarte preocupati ca, in pofida acestei relative relaxari pe care Banca centrala a anuntat-o pe piata de consum, e prea putin si prea tarziu. Nu din cauza BNR, ci din cauza ca in acest moment creditarea economiei reale si chestiunile interbancare sunt practic paralizate. Si daca nu gasim raspuns rapid impreuna cu banca centrala, cu bancile comerciale, poate cu capitalizarea agresiva a CEC-ului, care ar putea fi transformata intr-o banca pentru IMM-uri si o banca pentru cofinantare, pentru ca multe IMM-uri nu au bani de cofinantare", a aratat presedintele PSD.

In privinta solutiilor pentru stimularea consumului, presedintele Senatului a declarat ca, in viziunea sa, o solutie o reprezinta continuarea cresterii salariilor si pensiilor mici, fara de care aceste persoane vor fi excluse in continuare din circuitul economic, solicitand totodata celor cu venituri mari "sa mai astepte" marirea veniturilor.

"Cum putem stimula consumul? Am ajuns de la un consum exagerat, la opusul acestuia, la o sugrumare a consumului. Nu cred ca viziunea mea e mai de stanga, dar pe langa stimularea consumului industrial si guvernamental, va trebui sa gasim resurse pentru stimularea cresterii veniturilor mici din Romania. Daca persoanele cu venituri mici nu vor primi un minim de sprijin, vor fi exclusi in continuare din circuitul economic si vom avea cateva milioane de pensionari si persoane cu venituri mici exclusi. Un criteriu social este ca, in limita posibilului, sa contiuam sa crestem salariile si pensiile mici, fara a afecta echilibrul macroeconomic", a spus Geoana.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si