Dobanzile platite de banci pentru depozitele constituite in lei incep sa fie mai mici decat inflatia prognozata. Mai precis, dobanzile au fost reduse la 5,25% pe an de catre unele banci comerciale, in conditiile in care rata inflatiei este prognozata pentru acest an la circa 8%, iar cea din 2006 va fi de circa 6,5% in cazul in care TVA va fi majorata la 22%. Saptamana trecuta trei banci au anuntat reducerea dobanzilor la depozitele constituite in lei. Banca Tiriac a redus la 5% dobanzile la depozitele in lei pe o luna, cu doua puncte procentuale mai putin decat inainte. Pentru banii depusi pentru un an banca plateste o dobanda de 8%.

Totodata, Volksbank a anuntat scaderea dobanzilor pe care le plateste la depozite la 5,25% pe an. Pentru depozitele constituite pe termene intre o luna si noua luni, banca ofera o dobanda de 5,5%. A doua banca din sistem, BRD-GSG, a redus saptamana trecuta la 7,75% dobanda pentru depozitele constituite de populatie pe un an. Totodata banca a scazut la 7% dobanzile platite la depozitele pe trei sau sase luni, respectiv la 6,5% pentru depozitele constituite pentru o luna. Anunturile bancilor au venit ca raspuns la actiunea Bancii Nationale care le-a lasat sa se descurce singure cu surplusul de bani. Timp de doua saptamani Banca centrala nu a mai atras excesul de lichiditate din piata, in conditiile in care anuntase majorarea dobanzii platite institutiilor bancare la 8,5%. Vineri insa, BNR a atras de la banci 3,6 miliarde lei la o dobanda de 8,5%.

Potrivit Mediafax, bancile au participat la licitatie cu circa 10 miliarde lei, ceea ce inseamna ca banca centrala a acceptat doar o treime din oferta institutiilor de credit. In consecinta, bancile comerciale au un exces de lichiditati de circa saste miliarde lei (doua miliarde euro).

Guvernatorul Mugur Isarescu a anuntat recent ca BNR va atrage excesul de lichiditate al bancilor numai in cazul in care surplusul de bani va afecta tinta de inflatie.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
Cursul nu va sta mult aproape de 4,6 lei/euro. Cat va fi in septembrie