Impactul deprecierii leului, peste asteptari de la inceputul anului, asupra portofoliului de credite al BCR va depinde, in continuare, de amploarea si durata acestei tendinte, dar un curs peste 4,9 lei/euro ar anula castigurile bancii din creditarea in valuta, a spus directorul financiar al Erste.

"In regiunea central si est-europeana, Ucraina si Romania au fost cele mai afectate, ca depreciere a monedelor. In Romania, deprecierea a fost mai redusa decat in Ucraina, dar mai mare decat ne-am asteptat pentru aceasta perioada. Efectele depind de cat va dura deprecierea si pana unde va fi", a declarat Manfred Wimmer, la o conferinta de presa desfasurata la Viena, relateaza NewsIn.

El a explicat ca un curs peste 4,9 lei/euro ar duce la pierderi peste castiguri pe segmentul respectiv.
Wimmer sustine insa ca, in regiune, Erste dispune de o marja confortabila, in conditiile in care, in medie, expunerea pe creditele ipotecare este de 60% din valoarea colateralului, iar gradul de indatorare, exprimat ca serviciu al datoriei din veniturile disponibile, este de cel mult 45%.

Presedintele OMV, Wolfgang Ruttenstorfer, a declarat ca evolutia Petrom, subsidiara din Romania a grupului, nu este afectata de deprecierea leului, preturile la petrol fiind exprimate in dolari. El a continuat ca intarirea euro in raport cu leul este chiar benefica pentru bilantul Petrom.

Pe de alta parte, Peter Hagen, membru al boardului director al Vienna Insurance Group (VIG) RE, sustine ca domeniul asigurarilor nu este afectat de riscul valutar, atat incasarile, cat si plata daunelor fiind in moneda nationala.

El a adaugat ca, desi deprecierea leului poate afecta profitul din Romania, impactul este limitat, intrucat subsidiarele din Romania au, inca, un aport limitat la castigurile totale realizate de grup.

"Romania contribuie, in prezent, cu doar 3-4% la profitul grupului, deci depreciera leului nu va avea un impact semnificativ. Am fi mai ingrijorati de eventuale deprecieri ale coroanei cehe sau forintului unguresc", a spus Hagen.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Citește și
Elevator Lab : Raiffeisen Bank deschide înscrierile pentru FinTech-uri
Setari Cookie-uri