Suma maxima pe care o poate obtine o familie, sot si sotie, care au impreuna un venit mediu lunar de 4.000 lei net, fara alte datorii financiare si fara alte proprietati, pentru achizitia unui apartament este de 70.000 euro, in conditiile unui grad de indatorare de 60%, potrivit unui studiu al brokerului de credite Credit Zone, realizat pe baza ofertei bancilor partenere.
Asadar, in cazul unei familii, sot si sotie, cu un venit mediu lunar de 4.000 lei net, acestia dorind sa achizitioneze un apartament printr-un credit ipotecar cu avans minim, pe o perioada de 30 de ani, suma maxima la care poate avea acces creste in medie cu 26%, iar avansul scade cu aproximativ 48%, la un grad de indatorare de 60%.

„Este greu de prezis in ce masura vor relaxa bancile gradul de indatorare, intrucat Banca Nationala da posibilitatea fiecarei banci sa-si faca propria strategie. Cert este ca gradul de indatorare admisibil va creste cu cateva procente si acest lucru va facilita accesul clientilor la credite mai mari cu o contributie proprie mai mica”, spune Marina Sterpan, director de comunicare Credit Zone.

Astfel, de la un grad de indatorare de 35-45%, romanii se vor putea imprumuta in limita a 55-60% din salariu. Este posibil ca bancile sa accepte un grad de indatorare de pana la 70%, dar o vor face numai in urma unui scoring bun, in cazul anumitor categorii de clienti eligibili.

Banca Grad de indatorare actual Suma maxima Avans necesar Grad de indatorare posibil Suma maxima Avans necesar
Alpha 50% 52.000 18.000 60% 63.000 7.000
BCR 35% 36.000 34.000 60% 57.000 13.000
BRD 40% 32.000 38.000 60% 49.000 21.000
Raiffeisen 50% 44.000 26.000 60% 52.000 18.000
RBS 43% 37.000 33..000 60% 51.000 19.000


BNR prevede in noul comunicat faptul ca potentialii clienti vor putea accesa mai usor un credit in conditiile in care vor garanta cu proprietati imobiliare de buna calitate.

Deoarece nu este specificat clar, s-au facut diverse presupuneri pe baza termenului "proprietate imobiliara de buna calitate" care poate fi interpretat de fiecare banca in parte dupa normele interne.
Pana la implementarea noilor prevederi in conditiile de creditare ale bancilor, Credit Zone a studiat ce inseamna garantie imobiliara de buna calitate in acceptiunea actuala a institutiilor financiare romanesti.

In opinia presedintelui bancii OTP Bank Romania, Laszlo Diosi, cea mai importanta problema consta in faptul ca inasprirea conditiilor de creditare de catre BNR nu a jucat nici un rol important in blocarea procesului de creditare ipotecara. Astfel, bancile si-au ajustat conditiile proprii de creditare, din motive de lichiditate, in contextul unui curs in scadere si o rata a somajului alarmanta, din cauza cursului valutar, pietei ipotecare si o ingrijoratoare rata a somajului.

“Exista termeni si definitii strict bancare, care se regasesc in regulamentul de risc bancar. De obicei, un produs bancar ipotecar de buna calitate este acela care are cel mai mult succes, adica se vinde repede la un pret real”, spune Diosi, referindu-se la ce inseamna in viziunea sa "proprietati imobiliare de buna calitate".

El considera ca noul regulament de creditare are nevoie de modificari, actualele conditii fiind in conformitate cu conditiile pietei. “Actualele norme sunt destul de cuprinzatoare si protective atat pentru cei care contracteaza un credit, cat si pentru banci”, adauga Diosi.

Stabilirea gradului de calitate a imobilelor acceptate ca garantie la un credit a fost tratata diferit pana acum de banci.

Ca regula general valabila, un imobil poate fi luat in garantie numai daca este intabulat si poate fi asigurat.

Termenul "imobil de buna calitate" se poate transpune in practica printr-o proprietate ce poate fi valorificata rapid de banca. Astfel, casele cu un risc seismic ridicat (cele cu bulina rosie), cele confort III, casele de paianta sau chirpici nu sunt acceptate ca garantii ale creditelor.

Casele din lemn sunt agreate doar daca au fundatia construita. La proprietatile confort II, aproape toate institutiile financiare finanteaza in acest moment maxim 75% din valoarea de piata.

Bancile sunt foarte stricte si in ceea ce priveste acceptarea ca garantie a imobilelor care nu au incalzire centrala sau baie proprie sau a celor care au o suprafata prea mica. Pentru garsoniere, suprafata minima agreata este de 18mp, iar pentru apartamente 21mp.

De asemenea, casa adusa in garantie trebuie sa aiba acces stradal direct sau drept de servitute asupra drumului de acces.

In cazul in care garantia creditului o constituie un imobil „la rosu”, valoarea de piata luata in calcul la stabilirea creditului este cea la stadiul actual. Aceasta trebuie sa fie insa intabulata in Cartea Funciara.
Imobilele din alte tari nu sunt acceptate, iar in ceea ce priveste garantarea unui credit cu un teren, un teren intravilan ar fi de preferat unuia extravilan.

Toate aceste mentiuni caracterizeaza un „imobil de buna calitate”, asa cum apare acum in descrierile produselor de creditare ale bancilor.

Exprimarea din comunicatul BNR lasa insa poarta deschisa bancilor sa ia in considerare proprietati evaluate la peste 100% din valoarea creditului contractat, tocmai in eventualitatea devalorizarii in timp a acestora.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri