Companiile isi justifica intarzierile de plata prin presiunea de rambursare inainte de scadenta pe care bancile o exercita asupra lor, a declarat Cristian Ionescu, country manager Coface Romania in cadrul conferintei de anuntare a ratingului de tara.
„Nu putem spune cu certitudine ca bancile cer rambursarea inainte de data scadentei, insa asiguratii nostri (compania are ca linie de activitate asigurarea creditelor), firmele care nu isi platesc datoriile aduc justificare ca bancile le suspenda finantarea si cer rambursarea banilor inainte de data scadentei”, a precizat Ionescu in cadrul conferintei.

Cu toate acestea, directorul Directiei de Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteza, a declarat ca o singura banca din Romania, cu o cota de piata mare, „are contract de call-option cu banca-mama, prin care actionarul majoritar poate cere rambursarea anticipata a unui imprumut, dar aceasta clauza nu s-a exercitat niciodata".

Ionescu a mentionat ca aceasta problema o au in special companiile din domeniul constructiilor si cele din distributia de echipamente IT.

Dintre cele 6.500 de companii cliente ale Coface Romania, totalizand o expunere de 350 de milioane de euro doar in Romania, 80% intampina dificultati de plata a datoriilor la timp, au precizat reprezentantii companiei.

„Dintre aceste companii asigurate, 80% au dificultati in efectuarea platilor. Desigur, nu inseamna ca vor intra toate in faliment, dar intarzierile de rambursare a datoriilor ajung in medie pana la 90 de zile”, a explicat la randul sau Andreea Crainic, analist de risc in cadrul Coface Romania.

Compania a atribuit Romaniei calificativul de tara 'A4-' pentru ianuarie si 'A4' pentru intregul an 2009.
Ratingul indica unui istoric mediocru al platilor si care se poate inrautati o data cu mediul economic pe fondul crizei financiare mondiale.Totodata, ratingul pentru mediul de afaceri a fost mentinut la 'A4'.

In luna septembrie a anului trecut, compania a atribuit tarii noastre ratingul 'A4' pentru mediul de afaceri, pe care tocmai il introdusese, si l-a mentinut pe cel pentru riscul de tara 'A4-', in conditiile in care dezechilibrele macroeconomice in contextul crizei financiare mondiale aduc Romania intr-o pozitie extrem de incomoda.

Totusi, directorul Coface a mentionat ca probabilitatea de neplata "este inca admisibila".

Ratingul de tara ia in calcul trei factori principali: climatul pentru afaceri, perspectivele economice, financiare si politice, precum si comportamentul de plata al companiilor.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri