National Bank of Greece (NBG), cel mai mare creditor din Grecia, a inregistrat anul trecut o majorare cu 18% a portofoliului de credite, desi ritmul de crestere a creditarii a incetinit in ultimele trei luni la 4% fata de trimestrul precedent, relateaza Reuters.

NBG va solicita joi aprobarea actionarilor pentru a-si majora capitalul prin intermediul unei emisiuni de actiuni preferentiale in valoare de 350 milioane euro, luand parte la planul guvernamental de sustinere a lichiditatii, in valoare de 28 miliarde euro, cu scopul de a mentine finantarea economiei.

Grupul, ce este prezent in Turcia, Bulgaria, Romania, Serbia, Albania si Egipt, a anuntat ca nivelul creditelor neperformante s-a diminuat in 2008 la 3,3% din portofoliu, comparativ cu 3,4% in anul anterior, anunta NewsIn.

In Grecia, creditarea a crescut cu 19% anul trecut, sustinuta de creditele pentru companii, ce au inregistrat o crestere de 29%.

Creditele de retail au avansat cu 14%. "Pe baza ritmului de crestere a creditarii, estimam o majorare a cotei de piata pe sectorul de creditare pentru companii si persoane fizice in Grecia", a anuntat banca.
In Europa de Sud-Est, creditarea a crescut in 2008 cu 39%, insa a incetinit la 3% in ultimul trimestru, din cauza diminuarii activitatii economice.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Citu: Nu am aprobat inca fuziunea EximBank - Banca Romaneasca