In perioada de criza, cei cu venituri medii vor fi tentati sa se reorienteze catre economisire, spune Alexandru Ciobanu, presedintele Raiffeisen Banca pentru Locuinte (RBL).
Astfel, comportamentul populatiei se modifica pe timp de criza, dintr-unul mai riscant catre o atitudine mai prudenta si indreptata catre economisire. Daca pana acum majoritatea populatiei era tentata sa contracteze credite imobiliare in principal datorita dobanzilor tot mai mici, o data cu venirea crizei, produsele de economisire-creditare par mult mai avantajoase.

In opinia lui Alexandru Ciobanu, modificarea comportamentului persoanei care doreste achizitionarea sau reamenajarea locuintei prin incheierea unui contract de tip economisire-creditare este impulsionata, pe langa situatia actuala din piata creditelor si de devalorizarea leului, si de marirea primei de stat de la 15% la 25%.

"In patru ani, un client poate avea o prima de stat la economisire de cel mult 4.000 de euro, in timp de dobanda data de banca este de 3% pe an la lei, iar la creditare, dobanda este de 6% pe an pe intreaga perioada”, a detaliat Ciobanu. Acesta a adaugat ca peste 85% dintre clientii RBL au folosit banii pentru reamenajarea locuintei, in timp ce restul de 15% au folosit produsul pentru achizitionarea unei locuinte.

RBL a incheiat anul 2008 cu o pierdere estimata la 500.000 euro, iar in 2009 va trece pe profit.

"Avem o pierdere estimata la 500.000 euro pe anul trecut, fata de 1,5 milioane euro cat era prevazut. Pana in prezent avem 230 milioane lei la produsul de economisire si echivalentul in lei a 18 milioane euro credite acordate", a spus Ciobanu.

Presedintele RBL estimeaza ca, pe fondul majorarii primei de stat oferite clientilor bancilor pentru locuinte de la 15% la 25%, va creste numarul celor care se vor orienta catre acest tip de economisire.
In ceea ce priveste volumul economisirii clientilor RBL, acesta se ridica in prezent la 230 milioane lei si “echivalentul in lei a 18 milioane euro credite acordate”, a adaugat Alexandru Ciobanu. Pentru 2009, presedintele RBL doreste ca banca sa inchieie minimum 40.000 de contracte de categoria 3 (clienti cu venituri medii si submedii).

Raiffeisen Banca pentru Locuinte este prezenta pe piata romaneasca din 2004, moment din care a primit de la stat prime de economisire in valoare de 13 milioane de euro. Pana la finele lui 2009, RBL urmeaza sa incheie procesul de fuziune cu HVB Banca pentru Locuinte, banca pe care a preluat-o in iulie 2008.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri