BNR a atras, vineri, din piata monetara un miliard de euro

Banca Nationala a Romaniei a atras vineri din piata monetara, dupa o absenta de aproape doua saptamani, printr-un depozit cu scadenta la o luna, peste 3,6 miliarde lei (36.000 miliarde lei vechi), echivalentul a un miliard de euro, suma-record pentru acest gen de operatiune. Banca centrala a platit o dobanda de 8,5%, asa cum a anuntat anterior conducerea BNR.

Potrivit dealerilor, bancile au participat la licitatie cu echivalentul a peste trei miliarde de euro, ceea ce inseamna ca banca centrala a acceptat doar o treime din oferta institutiilor de credit. "In aceste conditii, putem spune ca in piata exista un excedent de lichiditate, echivalentul a cel putin doua miliarde de euro", a explicat dealerul unei banci importante din sistem.

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat recent, ca banca centrala va interveni pentru a steriliza excesul de lichiditate de la banci numai in cazul constatarii unei influente asupra obiectivului de inflatie.

Dupa doua saptamani de absenta de pe piata monetara, BNR atrage o suma considerabila, nivel maxim al depozitelor cu scadenta la o luna. In acelasi interval, banca centrala a intervenit masiv in piata valutara pentru a contracara tendinta de apreciere a monedei nationale. Reprezentantii bancilor au apreciat ca in perioada 10-16 august, BNR a atras din piata aproximativ un miliard de euro.
In ultimele doua zile, banca centrala a lasat libera piata valutara, iar cotatiile si-au reluat trendul descendent, dar intr-un ritm prudent. Astfel, euro a pierdut 1,18 bani in sedinta de joi si 1,6 bani vineri, cand BNR a anuntat un curs de referinta de 3,5620 lei.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Citește și
Finantele au imprumutat 75 mil. printr-o licitatie suplimentara
Setari Cookie-uri